Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je potvrdila zalaganje svoje vlade za jačanje NATO-a istočnog krila nekoliko dana nakon što je njezin ministar vanjskih poslova upozorio na opasnost “zveckanja oružjem” koje bi moglo ojačati napetosti s Rusijom.

“Njemačka vlada kao cjelina se suglasila s NATO-ovom odlukom da dugoročno trebamo trošiti 2 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu”, rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim dužnosnicima.

“Mislim da će to podržati svi u vladi…To je vladino stajalište”.

Riječi Merkel dolaze tri dana nakon što je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izazvao buru svojim riječima kojima je upozorio protiv neprijateljskog stava prema Rusiji.

“Sada ne bismo trebali potpaljivati situaciju zveckanjem oružjem i ratnim pokličima”, rekao je za novine Bild.

“Tko god misli da će simbolične tenkovske parade na istočnoj granici Saveza donijeti više sigurnosti vara se”, rekao je Steinmeier. “Bilo bi dobro ne stvarati izgovore za obnovu starih sukoba”.

Steinmeierove riječi otkrile su sve veće podjele između lijevih socijaldemokrata i konzervativnih Kršćanskih demokrata Angele Merkel u njihovoj koalicijskoj vladi.

Steinmeier poziva na postupno ukidanje europskih sankcija Rusiji kako bude napredovala u provedbi mirovnog sporazuma iz Minska o istočnoj Ukrajini za razliku od inzistiranja Merkel da se sankcije mogu ukinuti samo kad dogovor bude u potpunosti proveden.

Njemačka ima savezne izbore sljedeće godine.

Komentiraj