NAPETOSTI NA KOREJSKOM POLUOTOKU: SAD i Južna Koreja izvele napadačke vježbe

FaH

Američki i južnokorejski vojnici održali su u subotu veliku amfibijsku vježbu iskrcavanja na plaže koje su simulirale obranu Sjeverne Koreje, uslijed pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i prijetnji Pyongyanga da će uništiti svoje neprijatelje.

Vježba iskrcavanja i napada na istočnoj obali Južne Koreje izvedena je u sklopu osmotjednih zajedničkih vojnih manevara saveznika, najvećih u povijesti.

Sjeverna Koreja nazvala ih je “nuklearnim pokretima” i zaprijetila žestokim odgovorom.

Napetosti na korejskom poluotoku porasle su nakon što je Pyongyang u siječnju izveo četvrti nuklearni pokus, a prošlog mjeseca lansirao rakete dugog dometa, što je dovelo do novih sankcija UN-a.

Provokacije su se nastavile prije desetak dana kada je s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa, samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo dosada najstrože sankcije

Oko 55 američkih borbenih zrakoplova i 30 američkih i južnokorejskih brodova sudjelovalo je u iskrcavanju kod grada Pohanga, priopćila je američka mornarica.

Vojska Sjeverne Koreje objavila je da je spremna odgovoriti američkim i korejskim snagama “ultra preciznim ‘blitzkriegom’ u korejskom stilu”.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske. U ovogodišnjim manevrima sudjeluje oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca,

Komentiraj