Austrijski kancelar Sebastian Kurz u ponedjeljak je zajedno s nizozemskim premijerom  Markom Rutteom izrazio zabrinutost zbog spora oko granice između Slovenije i Hrvatske, javila je agencija STA.

 

Kurz i Rutte to su kazali na konferenciji za novinare nakon susreta u Beču, a obojica su iskazala spremnost da pomognu u rješavanju tog pitanja, kaže STA.

Kurz je rekao da je “vrlo nesretan” zbog te situacije u zemlji koja je susjeda Austriji te želi “pozitivno doprinijeti rješavanju sukoba”.

I Rutte je kazao da želi pomoći u rješavanju tog pitanja, dodaje STA navodeći austrijsku agenciju APA.

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa kojeg smatra kontaminiranim i kompromitiranim, a Slovenija je inzistirala na njezinoj provedbi.

Nakon što je donijela implementacijske zakone Ljubljana je prošli tjedan i najavila da od subote i isteka šestomjesečnog roka počinje provoditi presudu.

Kurz čija će zemlja u drugom polugodištu ove godine preuzeti predsjedanje Unijom, s Rutteom je razgovarao o najvećim izazovima za EU – Brexitu,  migracijama i proračunu EU-a.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.