EPA/KOCA SULEJMANOVIC

NAPETA PRESSICA U SRBIJI Izetbegović se suprotstavio Vučiću

Srbija i BiH imaju mnogo bolje ekonomske nego političke odnose, Sarajevo neće priznati neovisnost Kosova dok se o tome ne izjasni Srbija, a dvije zemlje su na dobrom putu da riješe problem razgraničenja, poruke su razgovora članova Predsjedništva BiH sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović posebno je istaknuo kako će se vanjska politika BiH voditi u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić razgovarali su sa srbijanskim šefom države o političkim odnosima, ekonomskoj suradnji i o pitanju granica, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Vučić je ocijenio kako je ekonomska suradnja “iznad razine političkih odnosa”, ali ni njih nije ocijenio lošim.

Za razgovor s tročlanim predsjedništvom BiH Vučić je rekao kako “nije bio lak”, ali je od svojih sugovornika dobio uvjeravanja da službeno Sarajevo neće priznati neovisnost Kosova, prateći stajališta državnog vrha Srbije.

“Stav Predsjedništva BiH je da će, dok Republika Srbija ne zauzme drugačije stajalište o pitanju Kosova, imati isto stajalište o tom pitanju”, rekao je Vučić.

Premda je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao kako će se BiH prilagođavati stajalištima Beograda o unutarnjim pitanjima Srbije, bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović obilježio je zajedničku tiskovnu konferenciju objašnjavajući kako će se vanjska politika BiH voditi u Sarajevu.

“Međunarodna politika i stavovi će se utvrđivati u Sarajevu, uzet ćemo u obzir stajališta zemalja u okruženju, ali i EU. Vanjska politika se vodi u BiH. Zamolio sam (Dragana) Čovića da iznese vlastiti stav”, rekao je Izetbegović, inzistirajući na tom objašnjenju, iako je protokolom bilo predviđeno samo obraćanje Vučića i Čovića, kao predsjedatelja Predsjedništva.

Na Izetbegovićevo objašnjenje reagirao je domaćin, navodeći kako je citirao dio iz službenih razgovora.

“Ja ću vam objasniti. Citirao sam ono što sam službeno dobio. Eto, tako izgleda (razgovor) i oko granice i oko svega”, rekao je novinarima Vučić.

On je prethodno naglasio kako je razgovor o pitanju granice Srbije i BIH trenutno u tzv. non paper formi te da vjeruje da postoji načelna suglasnost o prijedlogu zamjena teritorija “četvorni metar za metar” na dijelu teritorija općina Priboj u Srbiji i Rudo u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je kako će svi zajedno morati doći do rješenja pitanja granica kroz “puno intenzivniju komunikaciju”.

“Teže se dogovaramo zbog složenosti odnosa u BiH. Ostavite nam još prostora da se usuglasimo”, rekao je Čović, istaknuvši kako je pitanje granice prioritet jer se može pojaviti kao prepreka na kandidatskom putu BiH ka EU. “Nadam se da ćemo brzo riješiti pitanje granica sa Srbijom. Stalo nam je da dobijemo kandidatski status”, rekao je Čović.

Srpski predsjednik izjavio je, odgovarajući na upite novinara, i da je pitanje promjena u hrvatskom zakonodavstvu koja se tiču ratnih veterana, prema kojima su Srbi označeni kao agresori, “veoma teška stvar za Srbiju” poručivši kako je nemoguće da to ostane bez odgovora, ali “danas nije vrijeme da se priča o tome, jer to nije tema”.

Vučić je najavio da će se uskoro sastati s vođom Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnikom Miloradom Pupovcem i prenijeti mu svoje mišljenje o tome.

Vučić je rekao kako s Draganom Čovićem o tome ima “bliska stajališta”, dok je Čović sugerirao kako bilateralna pitanja Srbije i Hrvatske treba čim prije riješiti, pa čak i ako zadiru u prošlost koja opterećuje odnose dviju država.

Članovi Predsjedništva BiH sinoć su doputovali u Beograd, a srbijanski predsjednik priredio im je radnu večeru. Poslije današnjih službenih razgovora plenarni sastanak imala su i izaslanstva dviju država, a članovi Predsjedništva sastat će se danas i s premijerkom Anom Brnabić te predsjednicom Skupštine Majom Gojković.

Komentiraj