‘Ponoćni ekspres’, film koji je loše utjecao na turizam u Turskoj

Američka premijera filma Ponoćni ekspres (Midnight Express) zbila se 6. listopada 1978. godine. Napeta je to drama koja je osvojila dva Oscara, a ubrzo nakon toga i status kultnog filma. Također, film je zbog dramatičnih prikaza turskog zatvora, policije i birokracije imao drastično loš utjecaj na turizam u Turskoj. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, a scenarist Oliver Stone dobio je Oscara za najbolje adaptiran scenarij, nastao na temelju potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika Billyja Hayesa.

Mladi američki student Billy Hayes uhvaćen je u pokušaju krijumčarenja veće količine hašiša iz Turske i završava u zloglasnom zatvoru. No, početna kazna od tri godine uskoro je udeseterostručena što Billyja baca u očaj. On shvaća da mu njegov odvjetnik više ne može pomoći i odluči riskirati vlastiti život kako bi ponovno okusio slobodu.

Premda se radnja priče odvija uglavnom u Turskoj, film je zapravo gotovo u cijelosti snimljen na Malti, nakon što je zahtjev za snimanjem u Istanbulu odbijen.

 

Komentiraj