Pixabay

Napadnuto kino Kriterion u Sarajevu poznato po okupljanju LGBT osoba

Četvorica mladića napali su u petak navečer posjetitelje Art kina Kriterion u Sarajevu poznatom po okupljanju LGBT osoba što je policija okarakterizirala kao nasilje dok neke nevladine organizacije tvrde kako se radilo o homofobnom nasilju.

Nepoznati mladići su, nakon što su upali u prostorije Art kina Kriterion, teže ozlijedili  dvije osobe, gađali goste bocama i pepeljarama, vrijeđali ih, a osoblju  zaprijetili da će spaliti kavanu i baciti bombu u slučaju da pozovu policiju.

Policija Sarajevske županije je ubrzo uhitila četvoricu mladića, a cijeli slučaj okarakterizirala kao nasilničko ponašanje.

“Policija i tužiteljstvo ovaj slučaj moraju jasno okarakterizirati kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije. Nedopustivo je da policija daje izjave da se ovdje radi o slučaju kod kojeg motiv nije poznat, imajući na umu karakter napada i izjave koje je policija uzela od nazočnih i svjedoka”, navodi se u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja se zalaže za prava LGBT osoba, kojega je poduprlo još 18  nevladinih organizacija.

Pri tome su podsjetili na homofobni napad koji se dogodio početkom 2014. kada je 16 mladića također napalo goste ovoga kluba zbog povezivanja s LGBT zajednicom, te su upozorili da nitko nije procesuiran što šalje negativnu poruku.

“Institucije na svim razinama vlasti konačno moraju prepoznati zločine iz mržnje kao realnost našeg društva, te se sustavno moraju boriti protiv istih”, navadeno je u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Komentiraj