Napadnuta novinarka Slobodne: “Okružili su me, rekli su da su rođaci Kujundžića”

Novinarka Slobodne Dalmacije Andreja Topić napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Topić je, piše danas za list, parkirala i snimala ministrovu kuću s ceste. Prišao joj je muškarac, ministrov bliski rođak, kojeg poznaje od ranije. “‘Ne’š ode snimat! Ko ti je da dozvolu, odakle ti nalog, ova je cesta od ministra, makni auto odavde! Miči se! Miči se’, urlao je, nasrtao i unosio mi se u lice”, prepričava novinarka.

Tada su došli i drugi radnici sa susjednog objekta. “Bilo ih je četiri, pet. Svi uz viku i galamu. Svi uz dernjavu da se maknem jer da je cesta od njihova Milana. Okružili su me. Razmišljala sam da trčim, nisam imala kamo. Svaku rupu oko mene su zagradili. Sjela sam onda u auto i zalupila vrata. U panici nisam mogla naći gdje se zaključavaju sve brave iznutra, iskreno, to mi dugme nikad nije trebalo”, prepričava novinarka.

Dodala je da su se sami predstavili kao ministrovi rođaci, a opkolili su njen automobil sa svih strana. “Jedan je sjeo na gepek, onaj prvi, kojeg se sjećam iz reportaže, i pamtim da se prezivao Kujundžić, stao je ispred haube. Treći je navukao kapuljaču i snimao me mobitelom, on je držao suvozačka vrata da ne mogu ni ondje izaći. Četvrti je stao do mojih vrata i skidao protezu da mi je pokaže kroz staklo. Vikali su, derali se, urlali, ljuljali automobil naslanjajući se na njega. Htjela sam pobjeći, otići. Vikala sam im da se maknu, spustila sam prozor i derala se da me puste na miru da odem. Nisu htjeli. Upalila sam auto i pritisla gas. Stali su pred haubu, svim osim onog koji je čuvao gepek da ne bi slučajno pomislila otići u rikverc”, navodi Topić.

Potom je nazvala svog urednika, koji je potom pozvao policiju. “I ovi otmičari nekoga su zvali. Među sobom su pričali da zovu ministra. Tako su rekli. Gazdu, tako ga od milja zovu. Da me prestraše, otvarali su mi vrata. Rasklimali su mi kvaku na suvozačkim vratima, a na mojima je ogrebali. Nisam se mogla pomaknuti. Ni naprijed ni nazad. Derali su se”, dodaje.

Kada ih je pitala što od nje hoće, kazali su da će vidjeti što ‘gazda’ kaže. “Evo dobila si dopuštenje za snimati, rekao je. Spasio me sam ministar. Koliko sam shvatila iz njihova međusobna razgovora, rekao je da me puste. Što bi bilo da je rekao da me zadrže?” zaključila je novinarka.

Kada je došla policija, Topić je službenicima pokazala snimke, a muškarci su sve negirali. “Ma laže nismo mi ništa, ona je tu došla a mi smo je samo pitali “oprostite, gospođice, možemo li vam mi kako pomoći!”, uvjeravali su policiju.

Četvorica uhićena

Jutros se oglasila i policija. U priopćenju su naveli da su uhićena četiri muškarca.

“Jučer oko 11 sati u Ivanbegovini četiri muškarca su verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružile osobno vozilo u koje je ušla kako bi se od njih sklonila. Dok se osoba nalazila u vozilu, pokušavajući krenuti vozilom s mjesta događaja, muškarci su joj zapriječili odlazak i tom prilikom oštetili vozilo.

Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izišli na teren, uhitili četiri osobe u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega će danas protiv njih biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari”, objavila je policija.

Komentiraj