NAPADI U TURSKOJ: Potraga za tri moguća bombaša

FaH

Turski listovi na naslovnicama u ponedjeljak objavili su fotografije trojice mogućih bombaša za koje se vjeruje da su planirali samoubilačke napade za takozvanu Islamsku državu (IS), nakon što je osumnjičeni pripadnik militantne skupine ubio tri osobe iz Izraela i jednu iz Irana u Istanbulu.

U napadu u subotu na glavnu trgovačku ulicu u Istanbulu, koja je popularna među lokalnim stanovništvom i turistima, poginulo je pet osoba, među kojima i napadač. Najmanje je 36 osoba ozlijeđeno,  a među ozlijeđenima su 24 stranca, priopćile su lokalne vlasti.

Subotnji napad u Ulici Istiklal, tri kilometra dugačkoj pješačkoj zoni koju u dane vikenda posjeti tri milijuna ljudi, četvrti je samoubilački bombaški napad ove godine u Turskoj.

Za dva je kriv IS, a za druga dva u Ankari odgovornost su preuzeli kurdski militanti.

Najmanje šest novina objavilo je na naslovnicama fotografije trojice osumnjičenih članova IS-a, navodeći da su im dani naputci za daljnje napade na javnim mjestima punim ljudi.

Izrael je potvrdio da su trojica njegovih državljana poginula u eksploziji. Dvojica od njih imala su izraelsko i američko državljanstvo.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael nastoji odrediti jesu li njegovi državljani bili namjerno izabrani kao meta. Među ranjenima 36 je Izraelaca.

Turski list Haberturk rekao je da policija istražuje snimku nadzorne kamere te da se čini da je bombaš samoubojica slijedio skupinu izraelskih turista nekoliko kilometara nakon što su izašli iz hotela, zatim čekao dok su doručkovali u restoranu te se raznio kad su izašli.

Komentiraj