EPA/SVEN HOPPE

NAPADI NA ULICAMA GRADA Njemačka šokirana valom seksualnih napada i pljački

Njemačka kancelarka Angela Merkel najoštrije je osudila seksualno uznemiravanje i krađe skupine muškaraca u Kölnu tijekom novogodišnje noći. Najmanje 90 žena prijavilo je pljačke, prijetnje, seksualne napade koje je izvelo oko tisuću mlađih muškaraca kod glavnog kolodvora u Kölnu. Njemačka je policija ove napade nazvala ‘novom dimenzijom kriminala’.

Njemačka je šokirana. Svjedoci i policija kažu kako su napadači izgledali kao Arapi ili Afrikanci. Merkel je danas nazvala gradonačelnicu Kölna Henriettu Reker i izrazila svoju šokiranost ovim ‘odvratnim seksualnim napadima’. Poručila je i kako se mora poduzeti sve kako bi se što prije pronašli osumnjičenici, te iih adekvatno kazniti, bez obzira na njihovo podrijetlo.

Policija istražuje mogućnost da su napadači izbjeglice, kojih je u Njemačku stiglo više od milijun samo prošle godine. Ipak, gradonačelnica poziva ljude da ne optužuju izbjeglice bez dokaza. “Nije primjereno povezivati grupu za koju se čini da je došla iz sjeverne Afrike sa izbjeglicama”, kazala je Reker nakon hitnog sastanka s policijom.

slični napadi zabilježeni su i na dočecima Nove godine u Hamburgu i Stuttgartu, ali ne u tolikoj mjeru. U Kölnu je najmanje jedna žena silovana, a napadnuta je i jedna policajka. Većina zločina prijavljenih policiji bile su pljačke. Policija je objavila kkao je privela osam osoba, tražitelja azila. Svejedno, još nema nikakvih dokaza da su oni sudjelovali u napadima. Desničarske su stranke pozvale da se prekine puštanje izbjeglica u Njemačku.

Komentiraj