Napadaču na autobus s igračima Borussije 14 godina zatvora

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Pokrajinski sud u Dortmundu u utorak je, zbog napada na autobus momčadi Borussije Dortmunda, osudio njemačkog državljanina Sergeja W. na 14-ogodišnju zatvorsku kaznu.

„Sud 29-godišnjeg Sergeja W. smatra krivim za pokušaj ubojstva u 28 slučajeva i postavljanje eksplozivne naprave“, stoji u obrazloženju presude.

Tijekom procesa koji je trajao 11 mjeseci, sud je utvrdio kako je Sergej W., napad izvršio iz niskih pobuda.

Njemački državljanin ruskog porijekla izvršio je napad na autobus momčadi Borussije 11. travnja 2017. nadajući se da će tako pasti vrijednost dionica Borussije te da će mu to donijeti materijalnu dobit. Sergej W. se kladio na pad dionica nogometnog kluba iz Dortmunda.

U napadu, koji je šokirao njemačku i svjetsku javnost, lakše je ozlijeđen nekadašnji igrač Borussije Marc Batra, kao i policajac koji se nalazio u pratećoj koloni uz autobus, koji je iz jednog hotela u predgrađu Dortmunda vozio prema stadionu gdje se trebala odigrati utakmica Lige prvaka protiv AS Monaca.

Serguei Wenergold (29) je lani postavio tri bombe kućne izrade uz rutu autobusa s kojim su igrači Borussije dolazili na stadion, a u eksplozijama je ozlijeđen branič Marc Bartra i policajac na motociklu. Sud je optužio Wenergolda za višestruki pokušaj ubojstva i to iz financijske koristi jer je taj mladi Nijemac špekulirao na burzi, kladeći se na pad dionica kluba iz Dortmunda, što bi mu donijelo oko pola milijuna eura profita. .

Priznao je da je posjedovao tri eksplozivna sredstva no zanijekao je da je imao namjeru ikoga ubiti, tvrdeći da je samo želio izazvati strah i paniku.

Borussia je tada i eliminirana od Monaca (2-3, 1-3) u Ligi prvaka, a mnogi misle da je i to posljedica atentata jer je utakmica u Dortmundu bila odgođena samo na 24 sata.

Komentiraj