Napadač u francuskom vlaku identificiran kao islamistički militant

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Usporedba otisaka prstiju pokazuje da je naoružani muškarac kojega su u petak svladali putnici u vlaku u Francuskoj Marokanac i da je u Europi evidentiran kao islamistički militant, doznaje francuska novinska agencija AFP iz izvora koji se bave tim slučajem.

Dvije su osobe ozlijeđene u pokušaju svladavanja napadača naoružanog kalašnjikovim u brzom vlaku koji je vozio iz Amsterdama u Pariz. Tri mlada Amerikanca, od kojih je jedan zadobio ranu od noža, bila su među putnicima koji su svladali napadača.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je novinarima kako sve upućuje na to da je napadač 26-godišnji Marokanac na kojega su “španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe u veljači 2014. zbog povezanosti s radikalnim islamističkim pokretom”.

 

  • Cazeneuve nije rekao njegovo ime, ali je izvor povezan s istragom rekao da je on Ayoub el Khazzani i da se pretpostavlja da je 10. svibnja ove godine putovao zrakoplovom iz Berlina u Istanbul. Mnogi islamisti koji se žele pridružiti džihadistima u Siriji putuju onamo preko Istanbula.

 

Prema španjolskim protuterorističkim izvorima, španjolske su vlasti imala Khazzanija pod nadzorom prije nego što je 2014. otišao iz Španjolske u Francusku, nakon čega je otputovao u Siriju, da bi se potom vratio u Francusku.

Između 2007. i 2010. živio je u Madridu prije nego što se preselio u lučki grad Algeciras na jugu zemlje. U Španjolskoj je najmanje jednom uhićen zbog prijestupa povezanih s drogom, rekao je izvor iz španjolskih protuterorističkih krugova.

Prema Cazeneuveovim riječima, osumnjičeni je živio i u Belgiji, a istraga “treba precizno rekonstruirati aktivnosti i putovanja toga terorista”.

Francuski list Le Voix du Nord napisao je da je osumnjičeni možda bio povezan s islamističkom skupinom umiješanom u pucnjavu u siječnju u Belgiji. Belgijske su vlasti potvrdile da vode istragu ali nisu otkrile nikakve dalje detalje.

Komentiraj