BROWARD'S SHERIFF'S OFFICE

Napadač s Floride bit će optužen za 17 ubojstava s predumišljajem

Napadač iz škole Marjory Stoneman na Floridi, Nikolas Cruz, već danas će biti izveden pred sud i optužen za 17 ubojstava s predumišljajem, informacija je koju su na konferenciji za novinare iznijeli  guverner države Florida, državna odvjetnica, šerif te liječnici bolnica u kojima su smještene žrtve napada na školu Marjory Stoneman. Liječnici su poručili kako su tri osobe ozlijeđene u napadu i dalje u kritičnom stanju.

Floridska državna odvjetnica Pam Bondi izjavila je kako je poprište događaja detaljno obrađeno, naglasivši kako državno odvjetništvo kao svojevrsno drugo poprište događaja vodi hotel u kojem je FBI obavijestio roditeljima žrtava o njihovoj poginuloj djeci.

“Puno je obitelji kojima je jedno dijete preživjelo, a drugo ubijeno”, dodala je Bondi, rekavši kako će troškovi sahrana biti pokriveni te kako će tijekom dana posjetiti obitelji ranjenih u bolnicama.

Pucnjava u školi ponovno je otvorila diskusiju o dostupnosti oružja u SAD-u, čega se dotakao i Šerif Scott Israel poručivši kako se zalaže za veću kontrolu nad oružjem te omogućavanjem ovlasti kod znakova psihičkih poremećaja i pojave snimaka oružja i nasilja kod pojedinaca na društvenim mrežama. Ured šerifa, kazao je, zaprimio je velik broj lažnih prijava o pucnjavama u drugim školama što im je oduzelo vrijeme i resurse, poručivši da će osobe koje su slale lažne pozive biti najoštrije kažnjene.

Floridski guverner Rick Scott izjavio je kako će radit na tome da osobe koje imaju mentalnih problema ne mogu doći do posjeda oružja, rekavši kako nasilje mora prestati te kako se više ne smije izgubiti niti jedan život.

Ron Rouncie, nadzornik škole Marjory Stoneman, istaknuo je kako ga je mnogo učenika i osoblja škole u kojoj se masakr dogodio tražilo da se založi za razgovor o zakonu o kontroli oružja.

“Učenici žele razgovor o kontroli oružja. Mi to možemo napraviti. Ukoliko ne budemo mi, sljedeća generacija sigurno hoće”, zaključio je Rouncie.

FBI je potvrdio da ih je na Nikolasa Cruza prošle godine upozorio korisnik YouTubea nakon što je Cruz ostavio komentar u kojem je obznanio da će biti profesionalni ubojica u školi. FBI je komentar istražio, ali navode kako nisu mogli identificirati osobu koja ga je ostavila.

Rukovodstvo škole Marjory Stoneman Douglas također je emailom upozorilo učitelje o Nikolasu Cruzu i njegovom problematičnom ponašanju, te mu je bio zabranjen ulazak s ruksakom na kampus.

 

 

 

Komentiraj