Muškarac koji je u petak izvršio napad u kockarnici u filipinskoj prijestolnici Manili počinio je samobojstvo, priopćio je dužnosnik policije.

Osumnjičeni je pucao na policajce koji su ga gonili prije no što se zapalio u hotelskoj sobi u hotelu Resorts World Manila, rekao je ravnatelj policije u Manili Oscar Albayade.

“Ubio se u sobi 510”, rekao je za lokalnu radijsku postaju. “Pucao je na naše ljude. Naša je procjena da se zapalio i izvršio samoubojstvo”.

U napadu je poginula jedna a ozlijeđeno je 30 osoba, od kojih je jedna lakše ranjena iz vatrenog oružja, rekao je Albayade.

Napad, koji je neidentificirani muškarac izvršio u petak jurišnom puškom M4 u hotelskom kompleksu u Manili, izazvao je strahove da je riječ o djelu terorista, no čelnik filipinske policije Ronald Dela Rosa ranije je izjavio da policija smatra da je bila riječ o pokušaju pljačke.

“Još to ne možemo pripisati terorizmu… Znamo slučajeve u kojima stranci polude nakon što na kocki izgube velike iznose. To bi mogao biti jedan od motiva”, rekao je Dela Rosa.

On je rekao da je napadač polio stolove benzinom i zapalio, te pucao na ekrane na ulazu u skladište u kojem je potom ranac napunio žetonima u vrijednosti od 20.000 dolara.

Napad je izazvao paniku u Manili nakon što je Islamska država objavila da su počinitelji napada “vuci samotnjaci”, koji su joj se zakleli na vjernost,

Dela Rosa je pozvao javnost da se ne uznemirava i rekao da vlasti istražuju incident.

“Ovo nije razlog za uzbunu. Budimo samo na oprezu. Što se tiče policije mi to ne možemo pripisati terorizmu bez konkretnih dokaza. Islamska država si to uvijek može pripisati u okviru svoje propgande”, rekao je.

“Ako ste terorist , vaš je cilj sijati teror. Zašto nije pucao u ljude ako je to želio? Nije u nikoga pucao”, dodao je.

Dužnosnici su rekli da e ozlijeđeno najmanje 30 osoba, neke teže, dok su u panici bježale pred napadačem.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte objavio je prošli tjedan izvanredno stanje za otok i pokrajinu Mindanao kako bi se borio protiv islamističkih militanta koji su prisegnuli na vjernost IS-u. U toj pokrajini koja se proteže na trećini filipinskog teritorija živi 20 posto od više od 100 milijuna stanovnika arhipelaga.

Radikalni Duterte je zaprijetio da će režim izvanrednog stanja proglasiti za cijelu zemlju ako se proširi teroristička prijetnja.

Komentiraj