Najmanje jedan snajperist ubio je petero, te ranio još sedmero policajaca u koordiniranom napadu koji je završio kad je policija bombom ubila napadača koji im je rekao da želi ubijati bijele policajce, objavili su dužnosnici u petak.

Napad se dogodio pri kraju jednog od više prosvjeda diljem SAD-a protiv prošlotjednih ubojstava dvojice crnaca, posljednjih te vrste u nizu ubojstava koje su stvorile pokret Životi crnaca su važni. Pokret je osnovan u srpnju 2013., te vodi kampanje i prosvjede protiv nasilja nad crncima.

Policija je zasjedu, koja se dogodila u četvrtak navečer, opisala kao pomno planiranu i izvršenu, te je objavila da su pritvorili troje ljudi prije no što su, nakon dugog obračuna u garaži u centru grada, ubili četvrtog osumnjičenog.

“Izmijenili smo vatru s osumnjičenim. Nismo vidjeli druge opcije, pa smo iskoristili našu bombu robota”, rekao je šef policije Dallasa David Brown novinarima u gradskoj vijećnici.

“Osumnjičeni je rekao da je ljut zbog pokreta Black Lives Matter”, izjavio je Brown, također crnac.

“Rekao je da je ljut zbog nedavnih policijskih pucnjava, te da je ljut na bijele ljude. Izjavio je da želi ubijati bijele ljude, pogotovo policajce”, dodao je Brown.

Napadač je policiji rekao i kako se “kraj približava”, da će još policajaca biti ozlijeđeno i ubijeno, te da su diljem centra grada postavljene bombe.

Napad se dogodio u tjednu u kojem je policija ubila dvoje Afroamerikanaca, u Baton Rougeu u Louisiani, te u okolici Minneapolisa. Ubojstva, koja su trenutno predmet istrage, pokrenule su napetosti oko pitanja rase i pravde u SAD-u.

Pucnjava je započela pri kraju prosvjeda, a sudionici su u panici bježali gradskim ulicama.

Bio je to najsmrtonosniji dan za američku policiju od napada na Washington i New York 9. rujna 2011. Napad se dogodio u prometnom dijelu Dallasa prepunom restorana, hotela i državnih institucija.

Ukupno je upucano 12 policajaca i dva civila, rekao je gradonačelnik Dallasa Mike Rawlings. Među upucanim policajcima su tri žene, dodao je.

Rawling je CBS-u rekao kako pritvoreni ljudi, među kojima i jedna žena, ne surađuju s istražiteljima. Ubijenom napadaču uzimaju se otisci prstiju i provjerava identitet.

Policija još uvijek nije sigurna je li još pojedinaca uključeno u napad. Ne postoje dokazi za međunarodnu uključenost u incident.

Predsjednik Barack Obama je iz Varšave, gdje sudjeluje na summitu NATO-a, izrazio duboku sućut gradonačelniku Dallasa.

“Mislim da govorim u ime svakog pojedinog Amerikanca kad kažem da smo užasnuti ovim događajima i ujedinjeni s ljudima i policijskim odjelom u Dallasu”, rekao je Obama o napadu kojeg je nazvao “divljačkim, proračunatim i vrijednim prezira”.

Komentiraj