NAPAD U CRKVI: Danski muslimani voljni pokopati ubojicu francuskog svećenika

FaH

Skupina danskih muslimana rekla je u srijedu da je spremna pokopati Adela Kermichea, jednog od dvojice ubojica francuskog svećenika ubijenog 26. srpnja, ako francuski muslimani to ne budu htjeli učiniti iz straha da ne “okaljaju islam”.

Prijedlog je iznio predsjednik Danskog islamskog fonda za pokope, Kasem Said Ahmad koji je prije organizirao pokop danskog džihadista palestinskog podrijetla Omara El-Husseina, počinitelja dvaju napada u Kopenhagenu u veljači 2015.

Osudivši ubojstvo 85-godišnjeg svećenika Jacquesa Hamela, zaklanog u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayju, Ahmad je rekao za dnevnik Jyllands-Posten da je muslimanima “neprihvatljivo” uskratiti ukop pripadniku iste vjere.

“Svatko ima pravo na ukop, što god da je učinio”, rekao je. “Primimo li zahtjev obitelji u tom smislu, učinit ćemo to (…). Ako tijelo dovezu ovamo, možemo ga pokopati u Danskoj, na muslimanskom groblju” u Brondbyju.

Čini se da muslimanska zajednica u Saint-Etienne-du-Rouvrayju ne želi pokopati Adela Kermichea. Ona je sudjelovala u odavanju posljednje počasti velečasnom Hamelu za kojega je komemoracija održana u utorak u katedrali u Rouenu.

“Ne želimo okaljati islam takvom osobom”, izjavio je za AFP čelnik džamije u Rouenu, Mohammed Karabila. “Nećemo sudjelovati u ukopu”.

Dvojicu devetnaestogodišnjih napadača, Adela Kermichea i Abdela Malika Petitjeana, policija je ubila tijekom talačke krize.

 

Komentiraj