FaH

NAPAD U BERLINU: Njemačka odbacuje kritike na račun propusta u istrazi o Amriju

Njemački ministar unutarnjih poslova u subotu je odbacio optužbe da su vlasti “traljavo” provele istragu o Anisu Amriju, Tunišaninu za kojeg se vjeruje da je izvršio teroristički napad u Berlinu, i ne priznaje da su nadležna tijela propustila provesti mjere koje bi ga spriječile da napusti zemlju.

“Bilo bi neprilično reći da su sigurnosne službe podbacile, ali mi ćemo, naravno, pomno analizirati cijeli slučaj i podnijeti o tome izvješće”, kazao je Thomas de Maiziere.

Amri, 24-godišnjak koji je bio predmet istrage o povezanosti s terorizmom dok je kao azilant živio u Njemačkoj, ubijen je u petak u Milanu nakon što je ranio jednog policajca u rame tijekom rutinske policijske kontrole.

Činjenica da je Amri, za kojeg se vjeruje da se s 25-tonskim tegljačem zabio u slavljenike na Božićnom sajmu u središtu Berlina i usmrtio 12, a ranio 48 ljudi, tako lako pobjegao iz Njemačke u Francusku, a potom u Italiju, izazvala je dodatne kritike na račun rada sigurnosnih službi.

Sada se stotine njemačkih istražitelja bavi propustima u istrazi o Amriju i nastoji utvrditi kako je nakon napada tako lako “šmugnuo”, prešao dio Njemačke, Francusku i stigao u Italiju. Također nastoje utvrditi da li je imao sudionike ili mrežu suradnika koji su mu pomogli u bijegu.

Bijes njemačke javnosti izazvalo je otkriće da su Amrija, radikalnog islamista i kriminalca dugo pratile protuterorističke obavještajne službe zbog sumnje da je planirao napad te vrste.

Kritičari upozoravaju i na dva dana zakašnjenja vlasti da objave tjeralicu za osumnjičenim, kao i na činjenicu da je on kao odbijeni tražitelj azila trebao davno biti deportiran.

Njemačka se kancelarka Angela Merkel u valu kritika obvezala da će provesti “temeljitu” analizu onoga što je pošlo po krivu.

Komentiraj