FaH

POTRAGA ZA TERORISTOM: Na vratima kamiona otkriveni otisci prstiju Anisa Amrisa

U Njemačkoj je i dalje u tijeku potraga za Anisom Amrijem, osumnjičenim da je u ponedjeljak počinio napad u Berlinu, u kojemu je život izgubilo 12, a ranjeno 49 osoba.

Nemačke vlasti nude do 100.000 eura za informacije koje će dovesti do njegova uhićenja, a u sklopu potrage već su obavljeni pretresi u Dortmundu i Emmerichu. Identitet osumnjičenoga njemačko je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u srijedu predvečer. 24-godišnji Tunižanin je otprije poznat policiji.

Kako prenosi N1 televizija, na vratima kamiona otkriveni su otisci prstiju Anisa Amrisa. Njegov brat, Abdelkader Amri, pozvao ga je da se preda policiji. Obitelj u Tunisu vrlo je potresena. “Ako se dokaže da je on to počinio, odreći ćemo ga se”, kazao je Abdelkader Amri, koji vjeruje da je njegov brat radikaliziran u zatvoru u Italiji, u kojemu je završio nakon što je otišao iz Tunisa.

Policija vjeruje da je Anis S. živio u blizini i bio pod utjecajem terorističkih regrutera u Njemačkoj. U Njemačku je stigao u srpnju 2015. godine, nakon što je prethodno 2012. godine stigao u Italiju. U vozačkoj kabini kamiona pronađena je i njegova boravišna dozvola.

U kolovozu je uhićen u Friedrichshafenu s lažnim talijanskim dokumentima, no kasnije je pušten na slobodu. Suddeutsche Zeitung piše kako je osumnjičeni Tunižanin nakon toga počeo živjeti u blizini propovjednika Ahmada A. Abdelazziza, zvanog i Abu Walaa, terorističkog regrutera koji je uhićen u studenome. U Berlinu je živio sa Srbinom Bobanom S. -om, koji je uhićen zajedno s Abu Walom, a koji je uhićen zbog pripadanja ISIS-u.

Njemački mediji ranije su naveli i kako je Tunižanin poznat pod različitim imenima i različitim datumima rođenja. Koristio je najmanje četiri lažna identiteta, a policija smatra da je izuzetno opasan i vjerojatno naoružan.

Komentiraj