Bangladeška Vlada priopćila je u subotu ujutro kako je u opsadi kafića u glavnom gradu Dhaki poginulo 20 taoca, te šest napadača, prenosi BBC.

Naoružani napadači upali su u Artisan Bakery cafe u petak i uzeli taoce. Opsada je trajala gotovo 12 sati, nakon čega je policija upala u kafić. Šest napadača je ubijeno, a jedan je uhićen, kazao je glasnogovornik Vlade.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. “Ovo je odvratan zločin. Kakvi su Muslimani ti ljudi? Oni nemaju vjere. Moja je vlada odlučna da iskorijeni terorizam iz Bangladeša”, rekla je premijerka Sheikh Hasina.

General Naim Asraf Chowdhury kazao je kako je 13 osoba spašeno iz kafića, među kojima su dva državljana Šri Lanke i jedean državljanin Japana. Dodao je kako su žrtve brutalno napadnute noževima i drugim oružjem. List Daily Star iz Bangladeša objavio je kako su napadači mučili sve koji nisu znali recitirati Kuran, a hranu su dali samo taocima koji su bili iz Bangladeša.

“Cijela zgrada se tresla kada su aktivirali eksploziv”, rekao je jedan djelatnika kafića koji je skokom s krova uspio pobjeći napadačima.

Komentiraj