Ustavni suci su se u utorak obratili predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora, Boži Petrovu, oko napada i kritika ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića na cjelokupni Ustavni sud.

“Ovaj sastav Ustavnog suda direktna je posljedica klijentelističke politike o kojoj sam govorio. Recimo, ako nekoga trebamo zaposliti u MUP-u, on mora proći sigurnosnu provjeru. A jedan član Ustavnog suda to ne prolazi. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud nositi tako težak teret, a da je korumpiran… Ja osobno ne vjerujem u ovaj Ustavni sud i vjerujem da je poruka koju takav sastav suda šalje najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, rekao je ministar Orepić u intervjuu za Globus.

Nakon što je pročitao intervju, premijer Plenković je pozvao Orepića na razgovor. Jutarnji list doznaje kako je premijer Plenković dao Orepiću do znanja da ministar, kao nositelj izvršne vlasti, ne smije na ovakav način komunicirati, a posebno proizvoljno prozivati cijelu instituciju i tvrditi da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. I to instituciju čija je ustavna pozicija takva da ih se naziva četvrtom granom vlasti, a uloga im je zaštita Ustavom zajamčenih temeljnih ljudskih prava.

Dodatnu težinu nepromišljenom istupu Orepića daje to što za optužbe ne iznosi nikakve dokaze, niti je policija pokrenula ikakve postupke, što bi morala ako postoji sumnja u nečiju korumpiranost, a usto je na čelu represivnog aparata, što samo po sebi djeluje prijeteći.

‘Održali smo sastanak i odlučili se pismom obratiti predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu, i zatražiti njihovo očitovanje na javno iznesene stavove i napade ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića’, izjavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Jutarnji list.

Šeparović nije iznio pojedinosti iz pisma, već navodi kako će sadržaj najprije vidjeti predsjednica, premijer i predsjednik Sabora, a zatim će s njime upoznati i javnost. Kazao je kako je odluka donesena jednoglasno te da su ovdje u pitanju institucije države. Šeparović je rekao kako ne zna ni za jedan ovakav ili sličan slučaj u svijetu – da član Vlade, na ovaj način napadne jednu instituciju.

 

Komentiraj