NAPAD NA SIROMAŠNIJE Bulić: Ne spuštajte cijene, jer ćete dobiti goste koji kupuju po marketima, a ne donose ništa

Autor:

09.07.2024., Rijeka - Guzva na gradskoj plazi Kantrida. rijecani i njihovi gosti pokusavaju se rashladiti u moru, a od sunca se stite suncobranima.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj, održivi turizam znači skupi turizam, dade se zaključiti iz nastupa hrvatskih turističkih čelnika u emisije Hrvatske televizije Otvoreno emitirane u utorak navečer, u kojoj je predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić ustvrdio kako cijene apartmana ne treba spuštati “s 80 na 60 eura”, jer ćete tako dobiti, kako je rekao, “gosta koji nije adekvatan destinaciji”, odnosno gosta “koji kupuje u marketima da opstane nekoliko dana, a ne donosi ništa”.

Buliću se, istina, usprotivio predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain rekavši kako je “loše na javnoj televiziji ulaziti u džepove naših gostiju i prozivati nekoga jer ima 60 ili 80 eura”. “U Hrvatskoj bi svaki gost trebao biti dobrodošao i prema svakome se treba odnositi s poštovanjem, jer je došao da ostavi neke novce, pa bilo to 60 ili 80 eura”, kazao je Fain.

No usprkos Fainovoj intervenciji, činjenica je da su sugovornici u emisiji – spomenuti Bulić te ministar turizma i sporta Tonči Glavina i predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković – zagovarali model “održivog turizma” koji ne znači ništa drugo nego skupi turizam, posve nedostupan većini građana Hrvatske ali i svim turistima s nižim, pa i srednjim primanjima, koji uz postojeće cijene ne mogu priuštiti ni koji dan opuštenog godišnjeg odmora na hrvatskoj obali Jadrana.

OSTAO BEZ RIJEČI Influencera šokirale cijene u Hrvatskoj: ‘Porcija sladoleda u Opatiji 17 eura!’

Barbara Marković, primjerice, kazala je kako “nikad ne savjetuje snižavanje cijena u visokoj sezoni, jer mi nismo jeftina destinacija, a to ne smijemo ni biti”. Dodala je i ovo: “Moramo raditi na strukturi gostiju, moramo raditi na podizanju kvalitete, ali nikako na smanjivanju cijena”.

Ministar turizma Tonči Glavina složio se sa stavovima Bulića i Marković, pa stajalište vlade objasnio ovako: “Mi imamo vrlo limitirani prostor u glavnom dijelu turističke sezone i nama povećanje broja dolazaka i noćenja u tom glavnom dijelu turističke sezone više ne treba, čak naprotiv, bilo bi dobro da bude i nešto manje u odnosu na brojke na koje smo do sada navikli. To sve skupa ide ruku pod ruku s našim strateškim ciljem, a to je da budemo destinacija koja ima izvanredan odnos ponude i potražnje i da ne budemo preopterećeni”, istaknuo je Glavina.

GDJE ĆE NIJEMCI LJETOVATI? Hrvatska skuplja od Grčke i Španjolske, tek nešto jeftinija od Italije

Sugovornici u emisiji objašnjavali su, potaknuti primjerom prosvjeda građana Barcelone protiv pretjeranog turizma, kako i lokalno stanovništvo treba biti zadovoljno. “Održivi turizam je i zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Ne smijemo dozvoliti da se i kod nas ponovi Barcelona. Na dosadašnjem modelu više ne možemo graditi turističku budućnost”, kazao je ministar Glavina.

“Destinacija se mora voditi tako da ne bude ugroženo domaće stanovništvo”, složio se Bulić. “Mi smo destinacija za pet zvjezdica, pa prema tome treba biti i cijena“, dodao je, a ministar Glavina zaključio: “Naslijedili smo prekrasnu obalu i državu od dragoga boga i naših pređa, i vrijeme je da napravimo sve što možemo da se i naša djeca i unuci mogu baviti ovom divnom gospodarskom djelatnošću”. Tako će se Hrvatice i Hrvati, prema konceptu vodećih ljudi hrvatskog turizma, pretvoriti u sobarice i konobarice za bogataše – što se uostalom uvelike već ostvaruje.

SPAŠAVAJU SEZONU Preko 31.000 umirovljenika ponovno radi, najviše ih je u dva sektora

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.