NAPAD NA NOVINARA U SPLITU: MUP priopćenjem odgovorio HND-u

HINA/ Damir SENČAR

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu osudilo fizički napad na novinara portala Index od strane splitske policije, reagiralo je i Ministartvo unutarnjih poslova. Njihovo Vam priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U odnosu na priopćenje Hrvatskog novinarskog društva u kojem se referiraju na jučerašnji događaj na plaži Obojena svjetlost izvješćujemo javnost:

Neosporno je da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano, ali je potrebno istaknuti da je isto razumijevanje potrebno i za obavljanje policijskih poslova budući se u oba slučaja radi o odgovornom poslu od interesa za javnost.

Naime, policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovom radu. Kaznena djela usmjerena protiv novinara, a posebno napadi na njihov fizički integritet i osobnu sigurnost, tretiraju se s krajnjom ozbiljnošću i profesionalnošću.

Policijska postupanja u istraživanjima napadi na novinare do sada su rezultirali s nekoliko kaznenih prijava, protiv poznatih ili nepoznatih počinitelja, dok su protiv počinitelja čija je kažnjiva radnja okvalificirana kao prekršaj, podnijeti optužni prijedlozi. Policija i dalje intenzivno radi na rješavanju dosad neriješenih slučajeva u kojima su oštećeni novinari u Republici Hrvatskoj.

Vezano uz jučerašnji događaj te izuzetno ozbiljnu i rizičnu situaciju u kojoj su bili ugroženi životi kako za policijske službenike tako i sve ostale građane, još jednom naglašavamo da će policija ispitati taktičnost i zakonitosti postupanja policijskih službenika. Također dodatno izvješćujemo da je glavni ravnatelj policije temelje članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja oformio stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti navedenog događaja”, navode iz MUP-a.

Komentiraj