EPA/YOAN VALAT

NAPAD NA NOTRE-DAME Sve potvrđuje da se radi o izoliranom činu

Muškarac koji je napao policajca u utorak ispred Notre-Dame u Parizu nije “pokazivao znakove radikalizacije” i sve indikacije potvrđuju tezu o “izoliranom činu”, izjavio je u srijedu glasnogovornik francuske vlade.

Napadač “nije ni u jednom trenutku pokazivao znakove radikalizacije”, rekao je Christophe Castaner na radiju RTL. No, “od prvog trenutka napada riječi koje je izgovorio omogućile su da se taj napad svrsta među terorističke napade”, dodao je on.

Napadač od 40 godina koji je ozlijedio policajca čekićem rekao je da je “vojnik kalifata”, termin koji se koristi za samoproglašeni kalifat džihadističke organizacije Islamska država u lipnju 2014.

Napadač je nosio dokumente na ime Farid I., rođen u Alžiru u siječnju 1977. i upisan od 2014. kao doktorand informatičkih znanosti na sveučilištu u Metzu, na istoku Francuske.

Kod njega nije bilo “nikakva vanjskog znaka pretjeranoj pripadnosti islamu”, ocijenio je njegov mentor Arnaud Mercier iako zabrinut zbog njegova nejavljanja od studenog. “To znači da se sigurno nešto promijenilo prošle jeseni”, objasnio je on.

“Kad sam ga upoznao bio je prozapadno i prodemokratski orijentiran”, dodao je profesor.

Napadnuti policajac od 22 godine lakše je ozlijeđen. Jedan od njegovih kolega odgovorio je službenim oružjem ranivši napadača u prsa.

Francuska je u izvanrednom stanju od početka 2015. otkad ju je pogodio niz terorističkih napada u kojima je diljem države poginulo više od 230 ljudi. Vojska uz policiju patrolira ulicama, čuvajući turističke lokacije, vladine zgrade i javna događanja.

Tijekom napada u utorak u katedrali se nalazilo više stotina turista. U prosjeku ju dnevno obiđe više od 30 tisuća, a ponekad i 50 tisuća ljudi, prenosi afp.

Komentiraj