Bombaški napad u New Yorku bio je teoristički čin, poručuju dužnosnici, ali nisu pronađene nikakve poveznice s međunarodnim terorističkim skupinama, a motiv napada ostaje nepoznat, prenose svjetski mediji.

“Je li napad politički ili osobno motiviran? Ne znamo”, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio. U eksploziji koja se dogodila u subotu navečer na Manhattanu ozlijeđeno je 29 osoba, a do nedjelje navečer svi su pušteni kućama iz bolnica.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo poručio je na konferenciji za novinare kako će pronaći krivce i privesti ih pravdi. Četiri bloka od mjesta eksplozije pronađen je još jedan uređaj, ekspres lonac spojen sa žicama i mobitelom. Pirotehničari su ga uspješno otklonili.

“Znamo da se dogodio bombaški napad. Toliko znamo. Znamo i da je riječ o vrlo ozbiljnom incidentu. Ali, pred nama je puno posla kako bi utvrdili koja je motivacija iza napada. U ovom trenutku nemamo nikakvih dokaza o krivcu i motivaciji”, rekao je de Blasio.

Cuomo je kazao kako je zabilježena velika materijalna šteta, te kako su sretni što nitko nije poginuo u eksploziji. Oko tisuću dodatnih policajaca i pripadnika Nacionalne garde raspodijeljena su na zračne luke, autobusne terminale i stanice podzemne željeznice. “Eksplozija bombe u centru New Yorka očito je teroristički čin”, dodao je Cuomo navodeći kako još nitko nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

“Nećemo tim ljudima dopustiti da poremete naš život u New Yorku. Ovo je sloboda i demokracija, nećemo podleći strahu”, rekao je Cuomo dodajući da nemaju razloga vjerovati da će doći do novog napada. Dvije pronađene naprave u New Yorku bile su sličnog dizajna, ali drugačije od bombe koja je eksplodirala u subotu na ruti humanitarne utrke u New Jerseyju, u kojoj nasreću nitko nije ozlijeđen.

Komentiraj