NAPAD NA MOSUL: Erdogan tvrdi kako je Turska odlučna sudjelovati

FaH

Turska je odlučna u tome da sudjeluje u planu koalicijskih snaga za oslobađanje iračkog grada Mosula od militanata Islamske države, te će implementirati “plan B” ako u to ne bude uključena, rekao je u petak turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan je u govoru u gradu Konyi rekao kako će Turska u narednim danima svojim međunarodnim partnerima izraziti svoju želju da sudjeluje u toj operaciji, no nije otkrio što podrazumijeva alternativna strategija.

Ankara je u sukobu s Bagdadom oko toga tko bi trebao sudjelovati u napadu na Mosul koji će uz američku podršku započeti ovog mjeseca.

Turska strahuje da će sudjelovanje šijitskih milicija, na koje se iračka vojska u prošlosti oslanjala, izazvati sektaške sukobe i uzrokovati egzodus izbjeglica.

“Koalicijskim snagama ćemo prenijeti naš zahtjev i odlučnost da zauzmemo svoje mjesto u koaliciji u Iraku. Ako nas ne žele, na snagu će stupiti naš ‘plan B’. Ako Turska nije sigurna, nije ni itko u regiji”, rekao je Erdogan.

Turski vojnici uvježbavaju sunitske muslimane i savezničke kurdske jedinice pešmerge u iračkom kampu Bashiqa u blizini Mosula, te žele sudjelovati u sukobu. Bagdad se protivi turskoj vojnoj prisutnosti u sjevernom Iraku.

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je kako Turska riskira pokretanje regionalnog rata. Njegova vlada je zatražila hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravilo o toj temi, a obje države su povukle svoje veleposlanike.

“Pozvali ste nas u Bashiqu, a sad nam kažete da otiđemo. Oprostite, ali ja tamo imam rodbinu, ja tamo imam turkmensku i tursku braću koji su nas zamolili da dođemo i pomognemo”, istaknuo je Erdogan, dodavši kako mu je “žao, ali da neće otići”.

Turska državna novinska agencija Anadolija ranije je objavila će vojne jedinice koje su Turci trenirali u Bashiqi biti dio planiranog napada na Mosul, citirajući dužnosnike za koje tvrdi da su bili uključeni u pregovorima s SAD-om, kao i izvore u Iraku.

Očekuje se da će operacija započeti u narednim danima “ako ne bude nekih izvanrednih okolnosti”.

Mosul, dom 1,5 milijuna stanovnika, središte je samoproglašenog kalifata Islamske države od 2014. godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]