Napad na Hitnu pomoć u Zadru: Liječnika je udarao u glavu

Dino Stanin/PIXSELL

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije danas je u priopćenju izvijestio o napadu na svog djelatnika, koji se u nedjelju ujutro dogodio u Zadru.

Kao navode, do napada je došlo u jutarnjim satima na povratku s intervencije. Djelatnici Hitne zaustavili su se u pekarni Stanovi, gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima. Liječnik je stao u obranu kolege, nakon čega je napadač fizički napao liječnika te mu zadao više udaraca rukom u glavu, bacio ga na pod i nekoliko puta udario.

Napadača su, uz pomoć prisutnih prolaznika, uspjeli svladati nakon nekoliko minuta. Odmah je obaviještena zadarska policija, no do dolaska djelatnika MUP-a napadač je napustio mjesto događaja, a policija je napravila zapisnik. Liječnik Zavoda za hitnu medicinu nalazi se na bolovanju te su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede, navode iz Zavoda.

Nakondva napada na liječnike i osoblje u zagrebačkim bolnicama KB Dubrava i Jordanovac, Ministarstvo zdravstva je naglasilo kako je novim zakonom, koji je na snazi od 5. siječnja, za takve napade predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina.

Naime, novim je Kaznenim zakonom propisano kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom radniku, slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine.Dino Stanin/PIXSELL

“Ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u priopćenju Ministarstva, prenosi Index.

Komentiraj