NAPAD NA BRUXELLES Slike stradanja i solidarnosti

EPA/OLIVIER HOSLET

Slike stradanja i solidarnosti obišle su svijet nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima su, prema posljednjim podacima, 34 osobe izgubile život, a 170 je ozlijeđeno.

Eksplozije u zračnoj luci odjeknule su oko 8 sati, a otprilike sat vremena kasnije, dok su mnogi ljudi još putovali na posao, eksplozija je potresla postaju podzemne željeznice Maelbeek, koja se nalazi nedaleko od institucija Europske unije. To je jedna od dvije postaje koje su najbliže zgradi Europskog parlamenta.

Ured saveznog tužitelja je priopćio da su te tri eksplozije bile “teroristički napadi”.

EPA/OLIVIER HOSLET
EPA/OLIVIER HOSLET

Video snimka s odlaznog terminala aerodroma na kojemu su odjeknule eksplozije prikazuje posvuda raspršeno razbijeno staklo i otpale ploče sa stropa. Vide se putnici čija je odjeća prekrivena krvlju. Dim se uzdiže iz zgrade kroz razbijene prozore, a putnici bježe dok neki od njih i dalje vuku svoju prtljagu.

Ima puno ozljeda donjih ekstremiteta što ukazuje na to da je barem jedna bomba bila u prtljazi, rekao je za Reuters jedan dužnosnik zračne luke.

Novinar britanske televizije Sky News Alex Rossi, koji je bio u zračnoj luci, kazao je da je čuo dvije jako glasne eksplozije.

“Mogao sam osjetiti kako zgrada podrhtava. Bilo je prašine i dima… Krenuo sam prema mjestu otkuda su odjeknule eksplozije, a u susret su mi dolazili ošamućeni i šokirani ljudi.”

EPA/FRANCESCO CALLEDDA
EPA/FRANCESCO CALLEDDA

Alphonse Jula (40), koji radi u zračnoj luci, rekao je za Reuters da je čuo jednog muškarca kako uzvikuje na arapskom prije prve eksplozije. “Nakon toga su se srušile ploče sa stropa zračne luke.” “Pomogao  sam iznijeti petero mrtvih…”, dodao je.

Jedan očevidac je rekao da su eksplozije odjeknule u dijelu gdje se putnici prijavljuju za let.

Belgijska javna radio-televizija VRT objavila je fotografiju vagona podzemne željeznice kojemu su izbijeni prozori i vrata, a konstrukcija vagona je deformirana dok je unutrašnjost oštećena i pougljenjena.

EPA/EVAN LAMOS/EURACTIV
EPA/EVAN LAMOS/EURACTIV

Lokalni novinar objavio je na Twitteru fotografiju jedne osobe kako leži oblivena krvlju dok se uzdiže dim iz postaje Maelbeek na glavnoj aveniji Rue de la Loi koja povezuje središte Bruxellesa s institucijama Europske unije.

Vozila hitne pomoći prevozila su ozlijeđene i zavijale su sirene diljem tog područja.

Policija je poslijepodne izvijestila kako je otkrila u zračnoj luci neeksplodirani pojas s eksplozivom te će ga stručnjaci detonirati, a mediji prenose i da se provjerava sumnjivi palet na bruxelleskom sveučilištu.

Kraj trupla napadača u zračnoj luci pronađen je kalašnjikov.

Komentiraj