EPA/MSF

NAPAD NA BOLNICU U KUNDUZU Amerikanci: Radi se o grešci; MSF: To je ratni zločin

A,erički zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, general John Campbell rekao je kako je zračni napad na bolnisu u gradu Kunduzu bila pogreška. Dodao je kako SAD ne bi nikada namjerno ciljao zaštićenu medicinsku ustanovu.

Najmanje 22 ljudi poginulo je u napadu, do su se vladine snage borile da preuzmu kontrolu nad gradom od Talivana. Liječnici bez granica pozvali su na neovisnu međunarodnu istragu o napadu na bolnicu. Izjave iz afganistanske vlade, dodaju, kazuju da je bolnica ciljana namjerno, što je ratni zločin.

“Da budemo jasni, odluka da se izvode zračni napadi bila je američka”, rekao je Campbell i dodao kako je operacija prvo prošla ‘rigorozne’ američke procedure koje su namijenjene da spriječe ovakve pogreške. Campbell ističe kako su napad zatražile afganistanske snage koje su se u kunduzu borile s Talibanima.

 

  • “Bolnica je pogođena greškom”, poručio je general, ali nije mogao u detalje zbog istraga koje se provode.

 

“Dok se ne dokaže suprotno, napad na bolnicu smatra se ratnim zločinom”, rekla je predsjednica Liječnika bez granica Joanne Liu. “Bolica je dobro poznata, kao i njene koordinate. Ovaj napad ne može biti okarakteritiran kao puka greška ili neizbježna posljedica rata”, dodala je.

Campbell je dodao kako SAD mora razmotriti jačanje svoje vojne nazočnosti u Afganistanu nakon 2016. godine. Prema sadašnjim planovima, SAD će smanjiti svoje snage od 9800 vojnika u Afganistanu na oko tisuću vojnika veleposlanstva, počevši od 2017. godine. Ali, slaba sigurnosna situacija u zemlji mogla bi Amerikance potaknuti da promijene mišljenje.

Komentiraj