“Naopaka i nedemokratska kulturna politika”: Zašto je prenamijenjena zgrada Tvornice duhana Zagreb

U potresu stradala zgrada bivše Tvornice duhana Zagreb u Jukićevoj ulici, spomenik industrijske arhitekture i rad Ruperta Melkusa iz 1881., upravo se obnavlja, a tamo će se, kada sve bude gotovo, useliti Hrvatski restauratorski zavod, iako se 14 godina mislilo da će to biti nova lokacija Hrvatskog povijesnog muzeja, otkrio je Nacional u novom broju.

To je odlučeno prošle godine i time je službeno propao projekt arhitekta Ivice Plaveca, koji su nazivali „jednom od najvećih investicija u kulturi“, a da javnost zapravo ne zna zašto se to dogodilo, piše Nacionalova novinarka Kristina Olujić Ježić i dodaje kako se zna samo to “da su zbog odluka donesenih u vrijeme vlade od 2012. do 2015. pokrenute istražne radnje te je nastavak projekta obnove zgrade Tvornice duhana Zagreb za Hrvatski povijesni muzej onemogućen.”

Još 2007. je država, u vrijeme mandata ministra kulture Božidara Biškupića, otkupila od Adris Grupe za 70 milijuna kuna zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb s namjerom da ta lokacija riješi problem koji Hrvatski povijesni muzej, koji se od 1959. nalazi u palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch na Gornjem gradu, ima s prostorom.

Prema novom planu Hrvatski povijesni muzej bit će smješten u palaču Jelačić, u zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda na Griču, a zadržat će i palaču u Matoševoj ulici koja se nalazi u neposrednoj blizini te nove lokacije.

Detalje te neobične i neočekivane prenamjene, koje neki povjesničari umjetnosti smatraju demonstracijom “naopake i nedemokratske kulturne politike”, kao i općenitiji pregled industrijske graditeljske baštine šireg središta Zagreba, pročitajte u članku o zgradi bivše Tvornice duhana Zagreb u novom broju Nacionala.

Komentiraj