epa

NANTES Optužen policajac koji je ubio mladića

Policajac koje je u utorak navečer ubio mladića u Nantesu, na zapadu Francuske, optužen je i stavljen pod sudski nadzor, rekao je u petak navečer njegov odvjetnik.

Istražni sudac ga je optužio za nanošenje smrtonosnih ozljeda, iako mu to nije bila namjera, rekao je Laurent-Franck Lienard u poruci agenciji France presse.

Francuska vlada pozvala je na smirivanje stanja nakon sukoba policije s prosvjednicima u Nantesu u neredima zbog smrti mladog vozača koji je htio izbjeći kontrolnu točku.

Na mladića u ranim dvadesetim godinama koji je okrenuo automobil kako bi izbjegao policijsku kontrolu i udario policajca, pucao je drugi policajac i smrtno ga ranio, priopćila je policija.

Prosvjednici su zapalili automobile i bacali molotovljeve koktele na snage reda, razbijali izloge i podmetnuli vatru pod nekoliko zgrada u Nantesu na zapadu Francuske. Neredi su završili u ranim jutarnjim satima u srijedu nakon što je policija poslala pojačanje.

“Pozivam na potpuno smirivanje te da se poštuje vladavina zakona”, rekla je francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet za radio RTL u srijedu.

Gradonačelnica Nantesa Johanna Rolland izrazila je sućut obitelji ubijenog mladića i poručila da “policija i pravosuđe trebaju provesti cjelovitu i potpuno transparentnu istragu”.

Komentiraj