Marijan Susenj/PIXSELL

NANOTEHNOLOGIJA Znanstvenici iskoristili malene mjehuriće masti za uništavanje tumora

Znanstvenici su iskoristili liposome, malene mjehuriće masti koji služe kao transportni sustav u organizmu, za transport toksičnih lijekova do tumora i oslobađanje tih lijekova kada poraste temperatura u tumorima, prenosi BBC.

Mehanizam djelovanja osigurava da nema nuspojava agresivnih lijekova jer lijek cilja jedino tumor.

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija, koja je bila učinkovita u pokusima na životinjama, bila do sada neostvareni san nanomedicine.

Laboratorij za nanomedicinu u Manchesteru stvorio je liposome koji su nepropusni pri normalnoj temperaturi tijela, no kad se ona poveća na 42 stupnja Celzija počinju propuštati.

 

  • “Problem je kako osigurati otpuštanje lijeka kad dođu do cilja. Izazov je stvoriti liposome koji su vrlo stabilni na 37 stupnjeva Celzija i ne otpuštaju nikakve molekule lijeka, ali ih mogu naglo otpustiti kad temepratura poraste na 42 stupnja”, rekao je profesor Kostas Kostarelos sa Sveučilišta Manchester

 

 

On kaže kako bi se toplim oblogama mogao zagrijavati tumor na površini tijela poput raka kože, vrata ili glave.

Sondama se mogu zagrijavati tumori u tijelu, a razmatra se i mogućnost korištenja ultrazvuka za zagrijavanje tumora.

U pokusima na miševima s rakom kože melanomom zabilježeno je značajno oslobađanje lijeka u tumorima i liječenje je dovelo do umjerenog produljavanja preživljavanja kod životinja.

Komentiraj