Namještanje utakmica evoluira, Sportradar savezima nudi besplatan pristup svom sustavu za detekciju prijevare

Sportradar, multinacionalna korporacija sa sjedištem u Švicarskoj, koja se bavi prikupljanjem i obradom podataka u sportu, objavila je najnoviji izvještaj svog odjela za integritet, u okviru kojeg se koristi sustav za univerzalnu detekciju prijevara – UFDS (Universal Fraud Detection System).

Kao opskrbljivač sustava nadzora integriteta te suradnik stotina sportskih saveza i liga, Sportradar je objavio da je od početka globalne pandemije u travnju 2020. godine detektirano više od tisuću i stotinu sumnjivih sportskih događaja, od čega ih je 655 detektirano u prvih devet mjeseci ove godine.

UFDS sustav funkcionira po principu da određeni sportski događaj etiketira kao sumnjiv detaljnom analizom kladioničarskih uplata i kao takav je u posljednih 18 mjeseci detektirao spomenuti broj sumjnivih događaja u dvanaest različitih sportova, održanih u preko sedamdeset država.

Prema podacima iz UFDS-a nogomet je kao sport najviše izložen rizicima korupcije povezane s klađenjem, s više od 500 sumnjivih slučajeva detektiranih ove godine. Približno četrdeset posto sumnjivih događaja u domaćim nogometnim ligama odvijalo se u trećerazrednim i nižim razinama, uključujući i natjecanja mladih, zbog činjenice da se oni koji namještaju utakmice više fokusiraju na medijski manje izložene događaje.

Andreas Krannich, glavni direktor odjela za integritet Sportradara, povodom posljednje obrade podataka najavio je besplatan pristup svim sportskim savezima: “Kao što je vidljivo iz naše analize, namještanje utakmica evoluria i oni koji stoje iza toga sve raznolikije pristupaju samom namještanju, od pristupa sportovima i natjecanjima koji su im meta, do samih sportaša, s naglaskom na porast korištenja digitalnog pristupa metama. Kako bi pomogli adresirati ovaj problem investirali smo značajna sredstva da bi mogli ponuditi svoj UFDS sistem besplatno svim svjetskim sportskim savezima i ligama. Razlog zbog kojeg ovo radimo je taj što smo odlučni u očuvanju održivosti globalnog sporta te korištenja podataka i tehnologija u dobru svrhu”.

Sve popularniji esport također je na meti kriminalaca, pa je prema podacima UFDS sustava detektirano preko 70 sumnjivih esports događaja, od čega 40 od siječnja ove godine i to na pet različitih igrara.

Od ostalih sportova sumnjive aktivnosti u ovoj godini bile su vidljive u 37 teniskih mečeva, 19 košarkaških, 11 stolno teniskih, 9 u hokeju na ledu, šest u kriketu, dok je sumnjivih aktivnosti bilo i u odbojci, rukometu i odbojci na pijesku.

Na globalnoj razini, zaključuju iz tvrtke u svom izještaju, UFDS sustav je od siječnja ove godine detektirao 382 sumnjiva događaja u Europi, 115 u Latinskoj Americi, 74 u Aziji, 43 u Africi, 10 na Bliskom istoku te 9 u Sjevernoj Americi.

Komentiraj