NALAZI ISTRAGE: Niz pogrešaka doveo do bombardiranja bolnice u Kunduzu

FaH

Američko bombardiranje bolnice Liječnika bez granica u Kunduzu, tijekom kojeg je poginulo 30 osoba, rezultat je ‘ljudske pogreške, propusta u proceduri, te tehničkih propusta, objavio je New York Times pozivajući se na vojni izbor blizak istrazi.

U zračnom napadu na bolnicu koji se dogodio 3. listopada ubijeno je 30 osoba, a 37 je izlijeđeno. Podsjetimo, prva reakcija Pentagona bila je da je bolnica pogođena slučajno, odnosno da je svrha bombardiranja bila zaštita američkih trupa koje su se našle usred vatre.
“Do bombardiranja je došlo zbog kombinacije raznih čimbenika,” citirao je Times neimenovanog visokog dužnosnika Ministarstva obrane koji je otkrio kako istražna datoteka sadrži 3,000 stranica. Rezultati vojne istrage trebali bi biti objavljeni u srijedu.
Prva bomba pala je u 2.10 ujutro, nakon čega je osoblje bolnice telefonom zvalo stožer NATO saveza u Kabulu i vojne dužnosnike u Washingtonu. Međutim, bombe su još gotovo sat vremena zasipavale njihovu bolnicu. Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell uputio je ispriku predsjedniku Afganistana Ašrafu Ganiju. Ispričao se i američki predsjednik Barack Obama.
Liječnici bez granica, koji su bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili neovisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje “nažalost nije bila greška”.

Komentiraj