NAKON ZAVRŠENOG PROSVJEDA: Demokrati u Kongresu nastavljaju borbu za kontrolu oružja

FaH

Članovi američke Demokratske stranke izjavili su da će se nastaviti boriti za kontrolu oružja nakon što je završio njihov 16-satni prosvjed sjedenjem na podu u Kongresu.

“Nastavit ćemo se boriti”, rekao je kongresnik John Lewis, poznat po svojoj ulozi u borbi za građanska prava Afroamerikanaca 60-ih godina.

“Prešao sam most… Trebalo nam je tri puta za to”, kazao je on povlačeći analogiju s opetovanim naporima za održavanje mimohoda preko mosta nedaleko od Selme u Mississippiju što je dovelo do žestokih sukoba ’60-ih godina i postalo simbol borbe za biračka prava u Sjedinjenim Državama.

Skupina demokratskih zastupnika zasjela je u srijedu na pod američkog Kongresa tražeći donošenje strožeg zakona o oružju i Lewis je tada rekao da će nekoliko desetaka zastupnika okupirati dom dok predsjednik Kongresa Paul Ryan ne stavi na dnevni red zakon koji bi ljudima na terorističkoj listi onemogućio kupnju oružja.

Prosvjed demokrata izazvao je kaos u Kongresu. Republikanski predsjednik Ryan pokušao je uspostaviti mir, ali su mu demokrati uzvratili povicima “bez zakona nema odustajanja”. Republikanci su čak ugasili televizijske kamere u dvorani, na što su demokratski suparnici nastavili prijenos preko svojih pametnih telefona.

“Koliko još majki i očeva treba proliti suze prije nego što nešto poduzmemo? Izabrani smo da vodimo ovu zemlju”, rekao je Lewis.

“Ovdje smo da bi pozvali na hitnu akciju, ne idućeg mjeseca, ne iduće godine, nego odmah”, dodao je.

Zastupnici su posjedali na pod pred predsjedničkim podijem, neposredno prije početka zasjedanja koje je predsjedavajući prekinuo jer “ne postoje uvjeti za rad”.

Akcija demokrata događa se u vrijeme pojačanih zahtjeva za donošenje strožeg zakona o oružju, a nakon masovne pucnjave u gay klubu u Orlandu u kojoj je napadač odan Islamskoj državi ubio desetke ljudi.

U Senatu u ponedjeljak nije prošao zakon kojim bi se osobama osumnjičenima za terorizam zabranila kupnja oružja.

Komentiraj