Nakon vojske i slovenska policija dobiva žensko zapovjedništvo

EPA/IGOR KUPLJENIK

Nakon što je ovog tjedna glavni stožer vojske preuzela general-bojnica Alenka Ermenc, izgledno je da će žensko zapovjedništvo dobiti i slovenska policija, o čemu će vlada Marjana Šarca i formalno odlučiti idući tjedan, navode u četvrtak slovenski mediji.

Kako tvrdi  ljubljansko “Delo”, između triju kandidata koji su se javili na natječaj za ravnateljicu policije najviše šansi ima Tatjana Bobnar, koja je de facto već na tom položaju kao vršiteljica dužnosti nakon što je vlada u rujnu smijenila dotadašnjeg  direktora policije Simona Veličkog.

Kako tvrdi vodeći slovenski list pozivajući se na neslužbene izvore, ona ima prednost pred glavnim muškim protukandidatom Mitjom Palčičem, a idući bi je tjedan vlada trebala imenovati u redovan mandat.

Nakon što je vodeće mjesto u  našoj vojsci po prvi put u povijesti  zaposjela žena sada će i  ravnateljstvo policije dobiti  svoju prvu damu, navodi list, podsjetivši da su ravnatelji policije do sada bili samo muškarci iako je već  bilo vlada u kojima su žene bile ministrice unutarnjih poslova pa i ministrice obrane.

I premijer Marjan Šarec potvrdio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju da je sklon imenovanju Tatjane Bobnar na najviše mjesto u policiji, rekavši da je ona izuzetno sposobna i sistematična te da ima i potrebne  sposobnosti zapovijedanja koje su važne kad je riječ o hijerarhijski strukturiranim organizacijama poput policije i vojske.

Dodao je da je postavljanje žena na najviše položaje, pa i u vojsci i policiji, posve normalno, odnosno da je to znak da Slovenija kao društvo postaje zrelija, ocijenivši kako nema mnogo onih koji će takve odluke dovoditi u pitanje.

“Žene su kod nas odavno dobile pravo na rad. To znači da imaju pravo na sve poslove za koje su sposobne, a tako i mora biti. Mislim da slovenska vojska i policija u svom vodstvu trebaju one najbolje”, kazao je Šarec za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Komentiraj