EPA/STRINGER / POOL UK OUT

Nakon velikog požara kraljica Elizabeta II. poziva na jedinstvo

Kraljica Elizabeta II. pozvala je u subotu na jedinstvo nakon požara u londonskom tornju Grenfell, u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, dok se istodobno nastavlja rasprava o reakciji premijerke Therese May, koju mnogi optužuju za neprikladnu reakciju na tu dramu.

“Ovaj dan je tradicionalno dan proslave. Ali ove godine, teško je ne osjetiti vrlo tužno raspoloženje nacije”, rekla je kraljica u poruci neuobičajenog tona, poslanoj u prigodi obilježavanja njezina 91. rođendana, te je pozvala Britance da nađu snagu i odgovore na niz strašnih tragedija koje su posljednjih mjeseci zadesile zemlju, tri atentata i požar u tornju Grenfell.

“Kada je na iskušenju, Velika Britanija se odlučno suprostavlja protivniku”, napisala je u narodu vrlo omiljena kraljica, koja je u subotu ujutro minutom šutnje odala počast žrtvama.

Kraljica je u petak posjetila žrtve požara koji je u noći između utorka i srijede opustošio stambenu zgradu Grenfell Tower.

Snimka kraljice koja razgovara s članovima lokalne zajednice jako odudara od od reakcije Therese May, koja je došla na mjesto nesreće u četvrtak, ali se nije susrela sa stanovnicima te je dan kasnije dočekana s povicima neodobravanja.

“Povijest dviju čelnica”, piše list Daily Mirror i objavljuje na naslovnici dvije fotografije koje govore o potpuno različitom pristupu i dočeku među ljudima, dok Times naglašava da se premijerka morala okružiti jakim policijskim snagama.

Komentiraj