NAKON UHIĆENJA Braća Mamić prvo na policiju, a zatim u Uskok

Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon uhićenja na granici braća Zdravko i Zoran Mamić najprije će biti odvedeni na razgovor u policiju, a potom u Uskok koji je, nakon informacije o njihovom uhićenju, povukao raniji prijedlog da im se odredi istražni zatvor.

Za izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića zagrebački Županijski sud će u 15 sati objaviti hoće li mu se na prijedlog Uskoka odrediti istražni zatvor. Njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je kako je na ročištu upozorio na niz argumenata zbog kojih Vrbanović ne bi trebao biti pritvoren, no detaljnije nije želio govoriti prije objave sudske odluke.

Nakon što braću Mamić ispitaju Uskokovi istražitelji Tužiteljstvo će odlučiti hoće li ponovno tražiti njihovo pritvaranje o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić novinarima je kazao kako je sud obaviješten da su braća Mamić uhićeni na granici s Madžarskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

Informaciju o njihovu uhićenju prvi je objavio Nogometni klub Dinamo.

“Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je Uskok za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti”, priopćeno je u subotu iz Gradskog nogometnog kluba Dinamo.

Mamići su, dodaje se, zaustavljeni na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

“Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost”, stoji u priopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.

  • Nakon uhićenja, Mamići će prvo biti odvezeni na razgovor u policiju.
  • Poslije toga idu u Uskok, koji je povukao raniji prijedlog da im se odredi istražni zatvor.

Vrbanovićevo pritvaranje tužiteljstvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok su pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića isprva tražili zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni proračun.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.

Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Zdravko i Zoran Mamić u petak predvečer objavili su da se u Zagreb iz Slovenije, gdje je Dinamo na pripremama, ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.

Komentiraj