FaH

NAKON TRI GODINE: Sukobljene sirijske strane prvi put za istim stolom

Sukobljene strane sirijskog rata susrele su se po prvi puta u tri godine na mirovnim razgovorima pod palicom Ujedinjenih naroda na kojim ih posrednik Staffan de Mistura pokušava uvjeriti na suradnju kojom bi se završio već skoro šest godina dug rat u toj bliskoistočnoj državi.

“Tražim od vas da surađujete. Znam da neće biti lako završiti ovaj grozni sukob i stvoriti temelje za državu koja je u miru sa sobom, suverena i ujedinjena”, rekao je Mistura izaslanicima koji su sjedili jedan nasuprot drugome u ženevskom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Mistura je novinarima otkrio da će u petak održati sastanke s predstavnicima dviju strana na kojima će pokušati uspostaviti proceduru za pregovore. Dodao je kako bi mu bio “san” vratiti dve izaslanstva na izravne razgovore, no da se prije toga treba odraditi još stvari.

Na posljednjim razgovorima u Ženevi koji su održani prije 10 mjeseci de Mistura je morao naizmjenično razgovarati sa suprotstavljenim stranama koje se nisu nikad našle u istoj prostoriji.

Predstavnicima vlade Bashara al-Assada i njegovim protivnicima de Mistura je istaknuo kako imaju zajedničku odgovornost za završetak sukoba u kojem je poginulo stotine tisuća, a izbjeglo više milijuna ljudi.

“Sav sirijski narod očito želi da se ovaj rat završi i vi to znate”, naglasio je.

Otkrio je kako će se pregovori temeljiti na rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti koja poziva na novi ustav, izbore pod promatranjem UN-a i odgovornost vlade, te da je novu priliku za napredak u mirovnim razgovorima otvorilo klimavo primirje kojeg su ispregovarali Rusija, Turska i Iran.

Glavni pregovarač oporbe, koja je još razmrvljena i nema potpuno jedinstveno izaslanstvo, je rekao kako bi pregovori u Ženevi trebali u prvom planu imati pronalaženje političke tranzicije, nešto što, kako je rekao, Assadova strana ne želi.

“Ako je Staffan ozbiljan mora se držati prve teme na dnevnom redu a to je politička tranzicija koja je prihvatljiva za sirijski narod”, rekao je novinarima Nasr al-Hariri.

Ali ruski predstavnik pri UN-u u Ženevi Aleksej Borodavkin je rekao da su apsurdni zahtjevi pobunjenika i njihovih zapadnih i arapskih podupiratelja da Assad odstupi.

Hariri je kritizirao ulogu Irana i milicija koje on podupire, koji su zajedno s Rusijom ključni Assadovi saveznici.

“Iran je glavna prepreka bilo kakvom političkom dogovoru”, rekao je Hariri optužujući Teheran da je odgovoran za kršenje prekida vatre.

De Mistura je rekao kako je najveći izazov nedostatak povjerenja.

“Znamo što će se dogoditi ako opet ne uspijemo- još smrti, još patnje, još terorizma, još izbjeglica”.

Komentiraj