NAKON TRI GODINE: Egipat dobio parlament

FaH

Novi egipatski parlament održao je u nedjelju konstituirajuću sjednicu, više od tri godine nakon što sud raspustio prijašnji saziv u kojemu su dominirali islamisti.

Zastupnici, njih 596, položit će prisegu, a očekuje se i da će biti izabran predsjednik parlamenta kojim dominiraju pristaše egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Prijašnji saziv, izabran nakon pobune 2011. protiv diktatora Hosnija Mubaraka, u kojemu su dominirali islamisti, raspušen je sredinom 2012. nakon što je sud poništio izbore.
To je dovelo do ustavne krize koja je razbuktala napetosti između Muslimanskog bratstva na čelu s prvim izabrnaim predsjednikom Mohamedom Mursijem i sekularne oporbe.
Sukob je kulminirao masovnim prosvjedima protiv Mursija. Al-Sisi, koji je tada bio šef oružanih snaga, svrgnuo je s vlasti islamističkog čelnika.
Vlasti su priopćile da su parlamentarni izbori posljednji korak plana za ponovnu uspostavu demokracije u zemlji.
Najviše mjesta pojedinačno, 65,  dobila je Stranka slobodnih Egipćana desnog centra čiji je osnivač kršćanski tajkun Naguib Saviris.
Mohamed Abu al-Gar, čelnik Egipatske socijaldemokratske stranke – jedine oporbene stranke koja je ušla u parlament, rekao je u subotu da su izbori bili namješteni.
Moćne sigurnosne službe u zemlji izvršile su pritisak prilikom odabira kandidata, kazao je on u intervjuu za novine El Watan.

Komentiraj