Nakon talijanskog i malteškog ‘ne’ Španjolci žele preuzeti migrante

EPA/CARLOS BARBA

Španjolska se u ponedjeljak ponudila za preuzimanje 629 migranata sa spasilačkog broda koji plovi Sredozemljem nakon što su Talijani i Maltežani odbili njihov prihvat u luke tih dviju zemalja.

Brod Aquarius koji će pristati u Valenciji, preuzeo je sve migrante koji su se nalazili u gumenjacima. Među njima je 123 maloljetnika bez pratnje, još jedanaestero djece i sedam trudnica.

Premijer Pedro Sanchez, koji je funkciju preuzeo prije samo tjedan dana, izdao je upute po kojima će Španjolska u potpunosti ispuniti sve obveze koje se odnose na događaje povezane s humanitarnom krizom te naložio da se brod Aquarius primi u luci Valencija.

“Naša je dužnost pridonijeti da se izbjegne humanitarna katastrofa i ponuditi ‘sigurnu luku’ ljudima u skladu s međunarodnim zakonom”, stoji u priopćenju novoga španjolskog premijera.

U europskom zakonu stoji kako se tražitelji azila trebaju registrirati u prvoj sigurnoj državi u koju stignu, no zemlje koje se nalaze na prvoj crti, poput Malte i Italije, istaknule su da teret treba podijeliti cijeli EU.

“Ovo nije nehumani čin”, rekao je jutros talijanski ministar prometa Danilo Toninelli, nadležan za talijanske luke i obalnu stražu. “To je zdrav razum… Tražimo da cijela Europa preuzme odgovornost za tako delikatno i važno pitanje poput imigracije”, dodao je taj pripadnik Pokreta pet zvijezda koji dijeli vlast s Ligom.

Europska komisija pozvala je na hitno djelovanje, a u konačnici je reagirala španjolska vlada premijera Sancheza.

Komentiraj