Nakon snažnog potresa na Aljaski ukinuta upozorenja o tsunamiju

Upozorenja za tsunami ukinuta su na Aljasci i ostatku Pacifika nakon snažnog potresa od 8,2 stupnja po Richteru koji je u srijedu u kasnim satima pogodio seizmički aktivnu američku saveznu državu.

Na Aljasci su manji valovi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu, prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC).

Zasad nema izvještaja o ljudskim ozljedama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuirano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar potresa, koji se dogodio u 22:15 po lokalnom vremenu (8:15 po srednjoeuropskom), bilo na dubini od 35 km.

Potres se dogodio oko 91 km istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 km udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci. Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6,0.

Nakon potresa su u regiji izdana upozorenja zbog mogućeg plimnog vala.

Očekuje se da tsunami neće biti prijetnja američkim državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu te kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, rekao je Dave Snider, koordinator za upozorenja za tsunami NTWC-a.

Komentiraj