Snažan tajfun u subotu brzo napreduje prema zapadu Japana, koji je početkom srpnja pogodilo i katastrofalno nevrijeme s poplavama, zbog čega su vlasti pozvale na preventivnu evakuaciju uoči njegova dolaska koji se očekuje tijekom večeri ili u nedjelju.

Tajfun Jongdari, praćen vjetrom koji doseže brzinu od 180 km/h, očekuje se na Honšuu, najvećem otoku u japanskom arhipelagu, u subotu navečer ili u nedjelju rano ujutro, priopćila je japanska meteorološka služba.

Na televizijskim snimkama mogli su se vidjeti visoki valovi koji zapljuskuju stjenovitu obalu u Shimodi, jugozapadno od Tokija, drveće koje se savija pred naletom vjetra i jaka kiša.

Jongdari će u nedjelju stići u Chugoku, područje na zapadu zemlje gdje su neobično jake kiše početkom srpnja prouzročile poplave i odrone u kojima je život izgubilo oko 220 ljudi. Više od 4.000 preživjelih još su u skloništima, a mnogi stanovnici žive u svojim oštećenim kućama.

Vlasti su prije dolaska tajfuna upozorile stanovnike na opasnost od jakih pljuskova, klizanja terena, silovitih udara vjetra i visokih valova. Pozvale su na evakuaciju iz opreza.

Vlasti u Shobari, u prefekturi Hirošimi, naredile su preventivnu evakuaciju oko 36.400 stanovnika.

“Premda ovdje nije bilo kiše, naredili smo evakuaciju prije mraka”, rekao je za AFP gradski čelnik Masaharu Kataoka. Televizije su objavile snimku zaposlenika i stanovnika koji žurno slažu vreće s pijeskom radi zaštite od poplave.

U Kureu, također u prefekturi Hirošimi, za oko 6.380 stanovnika upućen je poziv na evakuaciju, navode japanska glasila.

Dosad je otkazano više od 410 letova na domaćim linijama zbog približavanja tajfuna, a trajektne veze između Tokija i susjednih otoka u prekidu su zbog visokih valova, pišu japanski mediji.

Poplave koje su početkom srpnja zahvatile Chugoku najveća je katastrofa koju je zadnjih desetljeća u Japanu prouzročilo olujno nevrijeme.

Japan, u kojemu je trenutačno sezona tajfuna, redovito je na udaru velikih oluja u ljeto i u jesen.

Komentiraj