EPA/YONHAP

NAKON ŠEST GODINA NAPETOSTI Dvije Koreje održale sastanak na visokoj razini

Dvije Koreje održale su u petak sastanak na visokoj razini u nastojanju da poboljšaju odnose nakon gotovo šest godina napetosti te da obnove projekte na kojima su surađivale poput susreta obitelji razdvojenih ratom iz 50-ih godina.

Južnokorejski zamjenik ministra za ujedinjenje Hwang Boogi i sjevernokorejski direktor Odbora za mirno ujedinjenje Jon Jong Su sastali su se u industrijskoj zoni Kaesong, uz granicu u Sjevernoj Koreji.

Zadnji takav susret bio održan prije gotovo dvije godine, a veze su gotovo prekinute od 2010. kada je torpedo iz Sjeverne Koreje potpio brod južnokorejske mornarice.

Iako se svaki kontakt smatra pozitivnim signalom, obnova dijaloga često propadne nakon početnog sastanka između dviju susjednih zemalja koje su tehnički još u ratu.

Korejski rat (1950-1953), završio je primirjem i mirovni sporazum nije nikad potpisan.

Pjongjang se nada ponovno uspostaviti obilaska turistički atraktivnog Brda Kumgang, što je nekad bio unosan izvor gotovine za siromašnu Sjevernu Koreju.

Seul se nada obnoviti redovita okupljanja razdvojenih obitelji, što je humanitarni prioritet za Južnu Koreju u kojoj više od 60.000 starih ljudi traži rodbinu u susjednoj zemlji.

Razgovori su održani dan pošto je sjevernokoresjki komunistički vođa Kim Jong Un objavio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu, u što ozbiljno dvoje stručnjaci iz Sjedinjenih Država i njihovi saveznici u Južnoj Koreji.

Također u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a održalo je drugi sastanak na temu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, unatoč protivljenju Kine, koja je glavni diplomatski i ekonomski pokrovitelj Sjeverne Koreje. Nekoliko članica Vijeće osudilo je kršenje ljudskih prava i zaprijetilo Pjongjangu da će ga prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu.

Industrijska zona Kaesong, osnoana 2002. zadnji je preostali zajednički projekt iz prethodnog razdoblja u kojem su odnosi dviju zemalaj bili dobri.

Komentiraj