Nakon šest dana na klizištu u Norveškoj: “Još tri osobe nisu pronađene, spasioci nemaju nade”

Norveški spasioci više se ne nadaju naći preživjele u Gjerdrumu, opustošenom odronom tla prije šest dana u kojem je poginulo deset ljudi, objavili su u utorak.

Još tri osobe nisu pronađene, a vlasti su objavile da smatraju da više nisu žive.

“Više se ne nadamo da ćemo pronaći preživjele u odronu”, izjavila je policijska dužnosnica Ida Melbo Oystese na konferenciji za novinare.

“Pretražili smo sva područja u kojima bi moglo biti preživjelih. Učinili smo sve što je u našoj moći”, dodala je. Nastavljaju se potrage za tijelima troje nestalih.

Mjesto s oko 7000 stanovnika 25 km sjeveroistočno od Osla, Gjerdrum je u ranim jutarnjim satima 30. prosinca zadesio razoran odron tla koji je progutalo devet kuća s tridesetak stanova.

U hrpama krhotina, zemlje i snijega spasioci su pronašli tijela sedam od deset nestalih.

Svi su identificirani, a među njima i dvogodišnja djevojčica, njezin otac i njezina trudna majka. U nesreći je ranjeno deset osoba, a više od tisuću ljudi je evakuirano od kojih su se neki mogli vratiti u svoje kuće.

Mjesto nesreće opsega 300 x 700 metara u nedjelju je posjetio kralj Harald, a u utorak premijerka Erna Solberg.

Zemlja koja se slegnula je specifična glina koja se može brzo slegnuti. Ali mogućnost sličnog klizišta u regiji je i dalje mala, ocijenila je Norveška uprava za vode i energiju (NVE).

 

 

Komentiraj