pixabay

NAKON SERIJE NAPADA Medicinske sestre: “Zaštitite nas!”

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) u petak je najoštrije osudila najnoviji verbalni napad pacijenta na medicinsku sestru i liječnicu u Osijeku, te uputila apel na poslodavce da osiguraju odgovarajuću razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Napad se dogodio na hitnom objedinjenom bolničkom prijemu KBC-a Osijek u srijedu u kasnim večernjim satima, a Komora u priopćenju ističe da je to već drugi prijavljeni napad u nekoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u proteklih 20 dana.

Drugi slučaj zabilježen je početkom veljače u Splitu, u ambulanti opće medicine, kada je pacijent opalio pljusku medicinskoj sestri.

Predsjednica Komore Slava Šepec naglašava da je prema članku 7. st. 3. Zakona o radu poslodavac dužan osigurati radniku uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika.

“Snažno se zalažemo za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja bilo kakvim oblicima agresivnog ponašanja”, poručuje Šepec .

HKMS će stoga opetovano tražiti i izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

I Hrvatska liječnička komora osudila je jučer napad na liječnicu osječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) koji se dogodio 21. veljače tijekom dežurstva na hitnom bolničkom prijemu navodeći kako je o cijelom događaju obaviještena policija te je podnesen obrazac za prijavu neželjenog događaja prema osoblju.

Komentiraj