Nakon seksualnih skandala na zagrebačkim fakultetima: Ministarstvo obrazovanja traži reakciju Savjeta Sveučilišta

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojeg vodi Radovan Fuchs zatražilo je od Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu kojeg vodi Luka Burilović, da analizira aktualnu situaciju na Sveučilištu te da u skladu sa svojim ovlastima provede mjere i odluke, a zatim o njima izvijesti Ministarstvo.

Podsjetimo, studentice na zagrebačkim fakultetima nedavno su prijavile seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, a javnost je posebno bila iznenađena, kada se otkrilo da je rektor Damir Boras u počasno zvanje promovirao umirovljenog profesora, iako je znao da ga je bivša studentica optužila za seksualno zlostavljanje.

“S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu, molimo vas da, kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu te da donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas izvijestite o učinjenom”, stoji u dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zadaća Savjeta

Ministarstvo, nadalje, podsjeća Savjet na njihovu zadaću koju imaju na Sveučilištu.

“Sveučilišni savjet mora pratiti i analizirati djelatnosti Sveučilišta u skladu sa Statutom, raspravljati o razvojnim odlukama Senata Sveučilišta, nadzirati izvršavanje zadaća Sveučilišta u skladu sa zakonom i nadzirati zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela”.

Inače, Sveučilišni savjet je tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, može sazvati Rektorski kolegiji ili Senat te staviti na dnevni red određena pitanja iz svoje nadležnosti.

Predsjednik Sveučilišnog savjeta je Luka Burilović, ujedno i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, predstavnik HGK. Zamjenica predsjednika je akademkinja Milena Žic Fuchs, predstavnica Sveučilišta u Zagrebu, a članovi su Joško Klisović i akademik Željko Reiner, kao predstavnici Hrvatskoga sabora.

Zatim, tu je i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, kao imenovani član Grada Varaždina i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, kao imenovana članica Grada Zagreba.

Ostali članovi savjeta su Darinko Bago kao predstavnik HGK te Peruško Bogdanić, Boris Brkljačić, Mirko Orlić i Nedjeljko Perić, kao predstavnici Sveučilišta u Zagrebu te Ante Bundović, kao predstavnik Studentskoga zbora.

Seksualni skandali

Podsjetimo, prije pet dana u Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka o seksualnom zlostavljanju na Sveučilištu u Zagrebu i na HRT-u, o čemu je Nacional prvi pisao, a govorili su zastupnici Sandra Benčić, Rada Borić i Damir Bakić.

Tom je prigodom Damir Bakić, inače profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, upozorio da je velika odgovornost na sveučilišnoj akademskoj zajednici, da odlučno pokaže svoje protivljenje i nultu stopu protiv tolerancije.

“Imamo primjer u kojem je rektor Boras sasvim nedavno zataškao prijavu. Nije poduzeo ništa, štoviše zloupotrijebio je svoju ovlast i optuženog za seksualno uznemiravanje je predložio Senatu Sveučilišta u Zagrebu, da ga se izabere u najviše zvanje na sveučilištu, zvanje profesora emeritusa, rekao je tada Bakić.

Bakić smatra da je rektor Boras učinio nesagledivu i veliku štetu Sveučilištu u Zagrebu i da ga to što je učinio diskvalificira od obnašanja dužnosti rektora.

Pritom je opomenuo Savjet Sveučilišta u Zagrebu da već četiri godine ne izvršava svoju zakonsku obavezu i ne obavještava osnivača, a to je Republika Hrvatska, o svemu što se događa na Sveučilištu u Zagrebu.

 

Komentiraj