Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je u četvrtak nakon sastanka u Vladi kako je na tom sastanku konstatirano da je restrukturiranje jedno pravo rješenje za Uljanik grupu.

“Razgovarali smo, prezentirali sve probleme i poslove koji nas čekaju u vezi programa restrukturiranja i sve što još treba učiniti. Usuglasili smo se u principu da treba napraviti program restrukturiranja, dovesti ga i usuglasiti do kraja i da je to jedino pravo rješenje koje daje dugoročnu opstojnost brodogradilištu”, rekao je Rossanda po izlasku sa sastanka.

Što se tiče kratkoročnog financiranja, država tu ne može intervenirati, ali to smo znali i prije, dodao je.

Upitan je li Danko Končar (vlasnik Kermasa) jedini spas za Uljanik grupu kao potencijalni partner, Rossanda je odgovorio da je on “najlogičniji spas” jer je već uložio 12,5 milijuna eura u Uljanik.

Na pitanje kako će poslovati i isplaćivati plaće do odobrenja plana restrukturiranja, odgovorio kako se pitanje programa restrukturiranja može riješiti za mjesec i pol. Što se tiče isplate plaća, zbog čega je u Uljanik grupi u tijeku štrajk, odgovorio je kako će se o tom više znati nakon sastanka u Vladi koji je u tijeku i na kojemu je čelnik Kermasa Danko Končar.

Istaknuo je da Vlada ne može pomoći u isplati plaća do usvajanja plana restrukturiranja.

Na pitanje je li mu iz Vlade danas preporučeno da uprava kojoj je na čelu mora otići i kad misli odstupiti, odgovorio je da nije problem odstupiti, nego je problem opstanak Uljanika i brodogradnje.

“U trenutku kad je netko spreman preuzeti Uljanik i kad imamo te uvjete, dobro bi došao odmor”, rekao je.

Upitan osjeća li se odgovornim za situaciju u Uljaniku i 3, maju, odgovorio je da se uvijek može drugačije i bolje te je uvijek uprava ta koja mora “nešto odrediti”, ali da su sadašnjem stanju pridonijele i objektivne okolnosti.

Smatra da bi bilo “nenormalno” da uprava ode, a da nije pronađeno rješenje za sadašnje teško stanje.

Na pitanje što će se dogoditi ako program restrukturiranja ne bude prihvaćen, odgovorio je da su trenutno moguća tri ishoda: prihvaćanje programa restrukturiranja, pojava nekoga tko bi pokrio dubioze i nastavio poslovanje te stečaj.

Komentiraj