Jordan je zatvorio svoje granice sa Sirijom i Irakom, nakon samoubilačkog bombaškog napada u utorak, u kojem je poginulo šest vojnika, prenosi BBC. Još uvijek se ne zna tko stoji iza napada, koji je krenuo sa sirijskom teritorija, iz blizine izbjegličkog kampa.

Jordanska vlada poručila je kako neće graditi nove ozbjegličke kampove, a postojeći se neće proširivati. U sječanje na žrtve napada, deseci ljudi održali su bdijenje na ulicama glavnog grada Ammana.

U samoubilačkom napadu u utorak, kamion pun eksploziva u punoj je brzini prošao sirijsku granicu i eksplodirao kraj vojne kontrolne točke u Jordanu. Prvi je to napad takve vrste otkako je počeo sukob u Siriji 2011. godine. Jordan je dio koalicije predvođene SAD-om koja se bori protiv islamske države u Siriji i Iraku.

Jordanski ministar informacija rekao je da već mjesecima upozoravaju da se militanti, uključujući pripadnike Islamske države, skrivaju među Sirijcima koji su zapeli na granici. Rukban je posljednji prijelaz preko kojeg izbjeglice mogu ući u Jordan, a deseci tisuća izbjeglica nalaze se u zabačenom pustinjskom području, te ovise o dnevnim dostavama humanitarne pomoći.

U Jordanu se trenutno nalazi više od 600 tisuća izbjeglica iz Sirije.

Komentiraj