NAKON REKONSTRUKCIJE NACIONALA: HBOR PISAO DALIĆ ‘Došlo je do nervoze investitora’

HINA/ Daniel KASAP

Hrvatska banka za obnovu i razvoj u svibnju je izvijestila Ministarstvo gospodarstva o pozajmicama Agrokoru. Ministarstvo gospodarstva kaže kako su zatražili analizu od HBOR-a te čekaju rezultat istrage HANFA-e. Ministarstvo u pisanom odgovoru portalu Index spominje e-mail kojeg su 5. svibnja primili od HBOR-a. U njemu HBOR kaže da je zavladala ‘nervoza među investitorima’.

“HBOR je izvijestio Ministarstvo da su na sjednicama povjereničkih odbora fondova Nexus i Nexus II (kojima upravlja društvo Nexus Private Equity Partneri d.o.o.), članovi ovih odbora, među kojima su i predstavnici HBOR-a, upoznati s činjenicama da je dio novca koje su ovi fondovi prema odlukama povjereničkih odbora trebali uložiti u Zagreb montažu i hotele Plat, umjesto odobrenog ulaganja završio kao pozajmica u Agrokoru”, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Indexu.

Napominju i kako je na kraju spomenutog e-maila navedeno daje nakon održanih sjednica povjereničkih odbora došlo do nervoze inestitora te je najavljen zajednički sastanaks vih investitora u Nexusu kako bi se dogovorilo daljnje postupanje. Nakon ovoga, ministrica Dalić je od HBOR-a zatražila pravnu analizu ovih događanja i izvještaj o sljedećim koracima koje će HBOR poduzeti radi zaštite svojih plasmana i ulaganja. Također, u međuvremenu je došlo do pokretanja nadzora nad društvom Nexus Private wquity Partneri od strane HANFA-e. Ministarstvo napominje kako čekaju ishod tog nadzora, jer on određuje postupanje ulagatelja.

Ministarstvo gospodarstva napominje da su predstavnici HBOR-a za ulaganja u Zagreb-Montažu i hotele Platu glasali uz suglasnost Ministarstva poduzetništva i obrta u svibnju 2015. godine, kada je Ministarstvo vodio Gordan Maras i u srpnju 2016. godine, kada ga je vodio Darko Horvat.

Podsjećaju i da je Dalić pozvala sve institucije, uključujući HANFA-u i Državno odvjetništvo, da u svojim mandatima razjasne poslovne prakse koje je za svoje financiranje primjenjivao Agrokor u vrijeme Ivice Todorića.

Podsjetimo, N1 je ovog tjeda objavio kako je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je ostalo 40 milijuna kuna, a o čemu je javnost detaljno izvijestio Nacional. Radi se o iznosu koji je Agrokoru posudila tvrtka Nexus ulaganja, trgovačko društvo kojeg je osnovao Nexus fond (jedan od fondova gospodarske suradnje), u kojem je jedan od ulagača i Republika Hrvatska i to upravo preko HBOR-a.

>> NEXUS POD ISTRAGOM: Milijune HBOR-a i mirovinskih fondova posudio Agrokoru

Komentiraj