NAKON PROŠIRENJA ISTRAGE: Mamić za utorak sazvao konferenciju za novinare

FaH

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, kao ni njegov klub, u ponedjeljak nisu komentirati posljednje Uskokovo proširenje istrage zbog izvlačenja novih 70 milijuna kuna iz Dinama, no Mamić je za utorak najavio konferenciju za novinare.

Mamić će se novinarima obratiti u utorak u 12,30 sati u prostorijama kluba, nakon “uobičajene konferencije za novinare” njegova brata, trenera Zorana Mamića koji je, prema neslužbenim informacijama, također osumnjičen i u posljednjoj istrazi.

Osim braće Mamić trećom istragom zbog izvlačenja novca iz Dianma su, kako se doznaje, obuhvaćeni Zdravkov sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini “novi osumnjičenik” koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Kako se svi, osim Vuksana, uz jamčevine već brane sa slobode Uskok nije tražio istražni zatvor za osumnjičene.

Novo otkriće ‘financijskog Uskoka’

I ova istraga pokrenuta je na temelju nalaza sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Izvršnog predsjednika Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojima se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inozemnim tvrtkama Uskok sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 milijuna kuna.

Zdravka Mamića od ranije se tereti da je s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza te da je preko off shore tvrtaka od 2004. iz Dinama izvukao preko deset milijuna eura i pola milijuna funti.

Komentiraj