NAKON PROPALOG PUČA: Turski časnik zatražio azil u SAD-u

FaH

Turski časnik koji boravi u SAD-u u sklopu suradnje u NATO-u traži azil u Sjedinjenim Državama nakon što su ga turske vlasti smjenile poslije propalog puča, objavio je u srijedu američki dužnosnik.

To je prvi zahtjev za azilom nekok turskog časnika u SAD-u, u vrijeme dok vlada u Ankari provodi čistke u vojsci nakon neupjelog vojnog udara 15. srpnja.

Njegov bi slučaj mogao dodatno zaoštiriti odnose SAD-a i Turske koja od Washingtona već dugo traži izručenje turskog klerika Fetullaha Gulena, optuženog da stoji iza propalog vojnog udara.

Američki dužnosnici rekli su da se radi o časniku koji radi u stožeru NATO-a u Norfolku, u saveznoj državi Virginiji. Njegovo ime i čin nisu naveli.

Ipak, dužnosnik turskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je da se admiral mornarice Mustafa Ugurlu nije javio vlastima nakon što je Turska prošlog mjeseca izdala nalog za njegovo uhićenje.

Turske su vlasti nakon neuspjelog puča suspendirale desetke tisuća ljudi u pravosuđu, vojsci, policiji, javnim službama zbog navodnih veza s pučom u kojem je vojna frakcija pokušala svrgnuti Erdogana i njegovu vladu.

Više od 240 osoba ubijeno je i gotovo 2200 ranjeno kad je pobunjeni dio vojske pucao na civile u noći s 15. na 16. srpnja.

Komentiraj